Stilul scandinav. Detalii şi caracterstici

0

Stilul scandinav este unul din stilurile care au cucerit lumea. În esenţă este o combinaţie de stil minimalist cu stil romantic, dar în realitate este ceva mai mult de atat. Cert este că stilul este unul din cele mai iubite abordări în decoraţiuni interioare aşa că iata care sunt detaliile şi caracteristicile stilului.

Stilul scandinav

Unul din principiile care guvernează stilul scandinav este acela că elementele de decor se limitează la câteva obiecte, iar funcţionalitatea predomină asupra ornamentului.

Pe de altă parte, interioarele amenajate în stilul scandinav dovedesc că pot fi încadrate în stilul contemporan.

În stilul scandinav predomină albul şi există un adevărat cult pentru a aduce lumina în casă. În fapt lumina este unul din elementele principale de decor în stilul scandinav. Albul este peste tot: pe pereţi, podele, tâmplărie, iar deseori piesele de mobilier sunt tot albe. Albului face ca interioarele să capete un aer proaspat, curat şi aerisit.

Citeste si: Stilul minimalist. Principii si caracteristici

?????Stilul scandinav este un stil sociabil, de aceea, în casele nordice vei întâlni întotdeauna o canapea confortabilă pentru prieteni, perne colorate şi mobilier care nu se demodează. Piesele de mobilier sunt lucrate cu foarte mare atenţie, se remarcă prin funcţionalitate, linii curate şi eleganţă desăvârşită.

Stilul scandinav, la o primă impresie, poate părea puţin rece şi impersonal. Aspectul rigid este umanizat prin folosirea texturilor  naturale, precum lemnul de nuc sau blănuri iar materiale rafinate, precum catifeaua, pielea roşie imprimată, porţelanul de înaltă calitate pun în evidenţă abordarea sofisticată a acestui stil.

Citeste si: Stilul industrial. O abordare practica

Coloristica specifică constă în nuanţe naturale de crem, maro, coniac, ciocolatiu, griuri reci, dar şi verde, muştar, roşu.

În toate casele amenajate în stilul scandinav există şemineele originale din construcţie, poziţionate de data aceasta într-un colţ al camerei, locuri pentru citit, podele din lemn vopsite în alb, neacoperite de covoare şi lustre avangardiste atârnând din tavan.

Citeste si: Stilul personal. Amenajari pe gustul tau

Stilul scandinavNu în ultimul rând, stilul scandinav este eco-friendly. Există tâmplărie triplu stratificată, izolaţia foarte bună, încălzire prin tehnologii care folosesc energie geotermală de suprafață şi altele.

O altă caracteristică pentru stilul scandinav este mobilierul care nu va fi nici foarte mult, nici cu foarte multe ornamente, nici excelent de masiv. Totuşi este încăpător, în culori deschise sau pastelate.

De altfel, o casă amenajată în stilul scandinav trebuie să fie cât mai luminoasă. Lumina naturală trebuie să poată pătrunde din toate părţile. O soluţie este să nu acoperi deloc ferestrele, ori să le accesorizezi cu perdele şi draperii cât mai fluide şi deschise la culoare şi care să stea trase la o parte.

Sursa foto: hepta.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply