Amenajarile actuale in stil scandinav

0

stil scandinav

Stil scandinav – Unul dintre stilurile care au influenţat decisiv amenajările interioare este acest stil nordic, foarte bine conturat, ce pendulează între nou şi vechi, într-o manieră cu totul aparte. Aflaţi care sunt notele lui definitorii.

Stil scandinav – Combinarea într-un mod aparte a elementelor arhaice cu cele moderne, industriale dau acestui stil posibilităţi multiple de dezvoltare şi propagare în spaţiul european. Stilistica lui rudimentară a pornit din decorurile ţărilor nordice, care aveau la bază elemente austere vizual, dar extrem de necesare vieţii de zi cu zi, precum blănurile de animale sau încăperile foarte joase, special create pentru a menţine căldura mai mult timp înăuntru.
Printre primele sisteme de încălzire centralizată prin pereţi sau pardoseală se numără cele aduse de Imperiul Roman în aceste ţinuturi nordice. Ele funcţionau printr-o reţea foarte ramificată de conducte zidite prin care circula fumul cald de la sobă. Sistemul este preluat şi în zilele noastre, doar că sursa de căldură este mult diferită de cea existentă în trecut.
Casele din ţările scandinave erau nefinisate, cu aspect brut, şi conţineau foarte puţine încăperi, săpate parţial în pământ. Astfel, arhitectura veche a nordicilor aduce în peisajul actual case ce au o poziţionare a ferestrelor în partea de sus, aproape de nivelul tavanului, cu pereţii trataţi neglijent, scorojiţi sau cu reliefuri proeminente. Finisajele, atunci ca şi acum, sunt naturale. În structurile componente ale caselor apar grinzi de lemn natural sau văruit.

Citește: Stilul boem, o abordare practica

Formele simple, geometrizate, ale elementelor ce constituie acest stil aparent auster pornesc de la formele primare şi au revoluţionat designul modern odată cu apariţia în artă a conceptului de stilizare, de abstractizare.

Culorile neutre sunt puse în contrast cu unele vii, aduse în cantităţi mici, menite să dea decorului forța impactului vizual. Elementele brute, naturale sunt completate de unele puternic industrializate, care păstrează mecanisme rudimentare, nefinisate de bavuri. Lemnul, metalul şi sticla au intrat într-un joc al formelor ce se completează perfect. Lumina rece specifică zonelor nordice cufundă amenajările scandinave într-o permanentă nuanţă de gri amestecată cu albastru foarte pal, cu tentă violacee, definind un spaţiu misterios.

Citește: De ce merita sa apelezi la sfaturile unui designer profesionist

Articol apărut în revista Casa și gradina
Producție: Mihaela Radu
Foto: Fotolia.com/Alexandre Zveiger

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply