Pregateste-ti trandafirii pentru iarna. Cateva sfaturi

0

Pregateste-ti trandafirii pentru iarna. Cateva sfaturi  sunt necesare chiar daca aceste flori senzationale rezista pana tarziu la finele lui octombrie, si uneori chiar infloresc. Trandafirii din gradina trebuie tratati cu mare grija in sezonul rece, astfel incat de indata ce trece iarna sa ne putem bucura din nou de ei. Nu este foarte complicat dar aceste lucrati de protejare a trandafirilor trebuie facute.

Expertii recomanda mai multe modalitati prin care aceste plante pot fi pregatite pentru frig, in functie si de tipul de trandafiri, locul din gradina unde acestia sunt plantati si temperaturile din timpul iernii.

Iata cateva sugestii ale specialistilor pentru plantele tale preferate:

– Taie tulpinile subtiri, pentru ca nu vor rezista vantului si viscolului si lasa doar tulpinile groase.
– Indeparteaza frunzele, nu fac altceva decat sa favorizeze uscarea plantei.
– Leaga tulpinile intre ele, incepand de la baza si inconjurand de mai multe ori spre partea superioara.
– Sapa un sant ingust si nu foarte adanc de jur imprejurul radacinilor.
– Daca ai cateva ace de brad, amesteca-le in solul de la baza trandafirilor pentru a spori protectia plantei.
– Inclina cu grija planta folosind o furca pentru gradina spre santul sapat anterior.
– In cazul in care ies cateva radacini la suprafata, acopera-le cu pamant.
– Pune apoi peste sol cat mai multe frunze, fie lasate libere pentru a se descompune, fie in saculeti care sa asigure si sa protejeze tulpina pana in martie-aprilie.

Exista si solutii radicale care se pot aplica doar in cazul trandafirilor de gradiana rezistenti si care au catva ani de viata.

– La finele lui octombrie acestia pot fi taiati complet de la nivelul solului. Locul radacinii trebuie protejat cu un musuroi de pamant. Vor ierna fara probleme, iar la primavara vor reveni la viata vigurosi si intineriti. Solutia este buna pentru tufele incalcite, pentru cele care multe tulpini si pentru trandafirii batrani.
Daca dupa taiere, din cazua vremii bune si calde vor da lastari, acestia trebuie lasati. Nu vor rezista la bruma si iarna, dar vor hranii atat cat traiesc radacina. Dupa primele brume pot fi taiati iar locul lor acoperit cu un musuroi de pamant.
Citeste si:

sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply