Îngrijirea trandafirilor toamna și primăvara

0

Dacă iubești frumusețea florilor trebuie să faci ceva, nu numai să le privești și să le miroși, de aceea îngrijirea trandafirilor, mai ales în sezonul de toamnă și primăvară, trebuie să fie o prioritate.

Frumoșii, veselii și gingașii trandafiri, care nu lipsesc din grădinile românilor, trebuie protejați pe timpul vremii geroase din lunile de iarnă.

Dacă au fost bine îngrijiți tot anul și tăiați corect, sunt mai viguroși și vor rezista mai bine. Protejarea prin acoperirea rădăcinilor cu pământ este metoda cea mai simplă. Înainte de primul îngheț, la sfârșitul lunii noiembrie începutul lunii decembrie, se adună în jurul trandafirului un strat de pământ de 20-30 cm, care va asigura temperatura necesară supraviețuirii plantei. Mușuroiul de pământ trebuie ridicat până la nivelul ramurilor mai joase ale tufei; dacă acestea trec cu bine peste iarnă și celelalte vor suferi, nu este o problemă, cele afectate pot fi îndepărtate în primăvară și vor crește ramuri noi. Pentru a ține mai bine pământul adăugat și a nu se risipi pe timpul iernii, puteți pune un gard des în jurul tulpinii, pe care îl umpleți cu pământ.

Primăvara, cât se poate de timpuriu, când se apreciază că nu mai exista pericol de îngheț, se înlătură mușuroiul făcut din toamnă la baza trandafirilor.

Cel mai potrivit moment este când solul nu prezintă prea multă umiditate, pentru a se evita bătătorirea. Trandafirii, în majoritatea lor, pornesc în vegetație primăvara devreme și dacă nu se face dezgropatul la timp, o parte dintre lăstarii porniți se pierd din cauza umezelii și căldurii din sol sau se ofilesc când soarele începe să ardă cu putere.

Dezgropatul trebuie executat cu multă atenție pentru a evita rănirea tulpinii și ramurilor. Odată cu dezgropatul se procedează la efectuarea lucrării denumite copcit, care constă în înlăturarea prin tăiere cu briceagul bine ascuțit, a tuturor rădăcinilor crescute uneori și deasupra altoiului. Totodată se scot prin tăiere lăstarii sălbatici, care dau din portaltoi atât din rădăcini cât și imediat de sub altoi.

Acești lăstari prezintă un pericol foarte mare pentru trandafirii altoiți, deoarece cresc în detrimentul altoiului, care astfel slăbit sau chiar înăbușit poate pieri. Pentru preîntâmpinarea acestei situații este necesar să se efectueze cât mai des controlul tufelor și să se înlăture lăstarii salbatici când sunt încă mici și cruzi.

Ei se smulg de la locul de pornire prin apăsare în sus cu degetul sau cu un cuțit neascuțit. Tăierea de primăvară are ca scop înlăturarea tuturor ramurilor uscate, îmbătrânite, bolnave, precum și scurtarea lăstarilor la 3-4 ochi, în vederea formării corecte a tufelor, stimularii înfloririi și formării lăstarilor anuali.

După întâiul îngheț și înainte de înghețul total, trebuie tăiate ramurile moarte, subțiri, slabe. Micșorarea tufei la jumătate îi va da mai multă vigoare și rezistență și va fi mai bine protejată. Înainte de înghețul total mai aruncați în jurul trandafirului și pământ ușor, nisipos, bătătoriți-l și adăugați și un strat din materii organice (paie, rumeguș, frunze, crengi).

Acestea vor reduce daunele provocate de temperaturile scăzute ale iernii. Păstrați-le până la dezghețul pământului în  primăvară, când vor fi înlăturate cu grijă. Atenție la înghețurile târzii de primăvară, ia măsuri pentru a preîntâmpina orice problemă!

Citeste si:

Sursa: Iordana Vasile, Buzău/ foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply