Plantele din casa ta si cateva sfaturi (I)

0

Plantele din casa ta (3)Plantele din casa ta sunt mai mult decât simple decorațiuni. Plantele din casa ta locuiesc împreună cu tine, în casa ta! Plantele din casa ta au puterea de a transforma o cameră oarecare într-o cameră vie, pentru că ele trăiesc și respiră împreună cu tine și cu cei din casă.

Plantele din casa ta spun povești și sunt dovada că cineva trăiește în acea casă, iubește casa și că, mereu, cineva le ocrotește și le susține dezvoltarea.

Citește și: Cum ingrijesti un ficus in casa

Efortul nu este în zadar. Plantele din casa ta fac aerul din casă mai respirabil, eliberează oxigen, curăță noxele, adună praful din aer, elimină vaporii de formaldehidă, extrem de toxici și dăunători, vapori care sunt emanați de covoare și mobilă, elimină sporii de mucegai și curăță aerul de bacterii.

Și asta nu este tot. Plantele din casa ta adaugă aerului din interior umiditate și, mai ales, bucură sufletul și ochii celor din casă.

Citeste si: Beneficiile plantelor

Plantele din casa ta sunt o soluție pentru cei care nu se pot bucura de propria lor grădină, care nu au un spațiu exterior de genul terasei sau balconului și care vor să profite de binefacerile plantelor verzi. O orhidee poate face o cameră oarecare să capete un aer opulent și luxos. Un ficus poate da noblețe camerei de zi, eleganță holului și un aer primitor în camera copiilor. O ferigă poate face din camera de baie una specială, iar un lămâi pitic poate da un aer tropical, chiar și în miez de iarna, unei case.

Citeste si: Plante care se ingrijesc usor

Plantele din casa ta (4)Evident că plantele din casa ta merită atenție și grijă. De regulă, este suficient dacă le acorzi, 10-15 minute la fiecare două zile, pentru a vedea care este starea lor și cum le merge. Este ideal să știi exact ce plante ai în casă, pentru că doar așa vei știi care sunt nevoile lor. Cel mai simplu mod de a înțelege cum se îngrijește o plantă este să ai câteva informații de bază despre originea sa în natură. Majoritatea plantelor din casă sunt ușor de îngrijit, pentru că cele mai multe din plantele de apartament provin din soiuri tropicale, care se simt bine în atmosfera din casă.

Citeste si: Plantele ornamentale din locuinta pot fi periculoase

Planta păianjen, begoniile, vița decorativă, dracaena, bromelia și orhideele intră toate în această categorie. Toate plantele cu origini tropicale au nevoie de caldură, este de preferat să nu le miști din locul lor, au nevoie de soare, dar indirect și trebuie udate cu apă la temperatura mediului ambiant, des. Cel mai mare dușman al acestor plate este udarea excesivă. Nu uda plantele tropicale dacă solul lor este umed. Plasează-le departe de sursele de căldură directă – calorifer și aparatele de aer condiționat.

Plantele cu origini tropicale au nevoie mai ales de umezeală, nu de apă. Pune vasele în care se află în farfurii adânci. Pune un strat de pietriș fin și curat în farfurie și lasă mereu apă proaspătă în farfurie, atât cât să acopere pietrele. Spală farfuria și pietricele (într-o sită), de cel puțin două ori pe lună pentru a preveni mucegaiurile. În felul acesta plantele vor avea mereu umiditatea de care au nevoie.

Plantele din casa ta (2)Citeste si: Trei sfaturi pentru plantele de interior

Alege plantele din casa ta în funcție de orientarea ferestrelor din casă. Pentru ferestrele îndreptate spre est sau spre vest alege plante care au nevoie de mai puțină lumină și din categoria celor care preferă lumina indirectă. Nu uda prea des aceste plante. Ritmul pământ uscat, palant ud le place, așa că lasă solul să se usuce între două udari. De regulă plantele care au nevoie de mai puțină lumină au rădăcinile foarte sensibile la excesul de apă, deci nu lăsa apa în farfurii, sau ține ghivecele în farfurii adânci, pe un strat de pietriș.

Plantele care nevoie de mult soare și care trebuie să stea le ferestrele îndreptate spre sud, au nevoie de apă multă. Un secret pentru buna lor dezvoltare este să le schimbi periodic (în fiecare an), vasul în care stau și să le înnoiești pământul. Din categorie fac parte plantele suculente, Crassula, aloe vera și altele.

Citeste si: Plante cu flori galbene

Respectă dorința plantelor de a atârna. Planta paianjen, Chlorophytum comosum, feriga, stau foarte bine în ghivece suspendate. Un bun truc pentru aceste plante este să le rotești periodic pentru ca toată planta să primească lumină, iar dezvoltarea să fie cât mai uniformă.

Citește continuarea acestui articol aici.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply