Cum ingrijesti un ficus in casa

1

Desi este renumit pentru faptul ca isi pierde repede frunzele daca ceva nu este in buna regula, ingrijirea unui ficus in casa nu este totusi o treaba foarte dificila, cu o singura conditie: sa-i gasesti locul potrivit in apartament.

Planta de ficus, ce exista in peste 800 de specii, poate fi descrisa ca o planta viguroasa, lemnoasa, cu frunze mari, in forma de elipsa, de o culoare verde inchis, uneori cu o tenta spre galben.

Avantajul unui ficus in casa este acela ca planta nu are nevoie de lumina directa a soarelui, fiind sufiecienta lumina indirecta.

Frunzele unui ficus sunt foarte delicate, iar lumina si caldura le pot arde. Un ficus in casa o sa fie multumit daca primeste lumina dimineata, iar dupa pranz ramane in umbra.

Daca lumina nu pune mari probleme, apa este o chestiune complicata. Pe de o parte solul nu trebuie sa ramana uscat pe o perioada lunga de timp, pe de alta planta are nevoie de apa, dar – atentie, excesul de umiditate poate afecta ireversibil radacinile. Echilibrul inseamna o udare in functie de nevoile plantei.

Verifica daca planta are nevoie de apa prin a baga degetul in pamant pana la 2-3 centimetri adancime si pune ficusului apa numai daca nu simti umezeala pe deget.

Citeste si: Plantele ornamentale din locuinta pot fi periculoase

Un ficus in casa are nevoie, pentru a se dezvolta frumos de temperaturi constante, in jur de 21-25 de grade Celsius. Nu suporta inghetul si nici temperaturile scazute, iar expunerea la variatii bruste de temperatura sau gerul produc caderea rapida a frunzelor. Nu se simte bine nici in dreptul aparatelor de aer conditionat, dar nici in dreptul caloriferelor. Cel mai bun este un loc ferit de curenti de aer.

Citeste si: Plante care curata aerul din casa

Planta trebuie fertilizata in mod regulat pe tot parcursul sezonului de crestere, care incepe primavara si se termina toamna. In timpul iernii un ficus in casa intra intr-o stare latenta si nu are nevoie de fertilizare. Cel mai bun este ingrasamantul ecologic lichid care poate sa fie adaugat o data sau de doua ori pe luna, diluat pe jumatate.

Citeste si: 5 plante pentru o curte mica

Este necesara ca in perioada de crestere ficusul sa fie taiat, Trebuie retezati lastarii in exces si crengile uscate pastrand aspectul sanatos al plantei.

Cateva trucuri utile pentru un ficus in casa

  1. Lasa suprafata pamanatului din ghiveci sa se usuce intre doua udari.
  2. Pune un strat de pietris la fundul ghiveciului, pentru ca apa sa se poata drena bine, iar radacinile sa nu ajunga in contact cu apa din farfurie.
  3. Schimba complet pamantul, la fiecare doi ani.
  4. Taierile trebuie facute tinand cont de faptul ca noii lastari apar de la baza ultimelor frunze.
  5. Sterge frunzele cu o carpa moale umezita usor, in fiecare saptamana.
  6. Nu uda un ficus cu apa de la robinet. Ideala este apa de ploaie sau apa de la robinet dar dupa ce a fost pastrata in sticle fara capac, cel putin doua zile, pentru a permite evaporarea clorului.

Sursa foto: hepta.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Am cumparat un ficus Golden King și a început sa ii cada frunzele. Are apa și lumina dar nu știu care este problema. Va rog sa ma ajutati

Leave A Reply