Plante otravitoare in casa si in gradina

0

hydrangea-842153_960_720

Plantele sunt cea mai mare sursa de substante otravitoare. Dar unele dintre ele sunt insa atat de frumoase, iar florile atat de spectaculoase incat se uita partea cu substantele toxice pe care aceste plante otravitoare le contin, asa ca le avem si prin curte si prin casa.

Cele mai multe din aceste plante otravitoare sunt foarte periculoase pentru copii, dar si pentru animalele de companie. Este bine sa le cunosti pentru a sti care sunt riscurile si pentru a te putea proteja pe tine si pe cei din familia ta.

daffodils-70641_960_720Rhododendronul și Azaleea. Florile lor foarte frumoase indeparteaza orice grija, dar plantele sunt foarte toxice. Ingerarea florilor sau frunzelor poate duce la dureri abdominale, dificultati de respiratie, paralizie, coma, și chiar moartea.

Leandru. Daca vei manca din aceasta planta efectul toxic poate fi fatal. Planta este foarte periculoasa mai ales pentru copil. Simptomele de otravire includ somnolenta, ritm cardiac incetinit si agitatie

Cucuta. Nu este o planta de cultura, dar este una dintre cele mai frecvent intalnite buruieni. In plus este extraordian de prolifica si adaptabila. In mod normal nimeni nu o va manca, dar daca ai locuri cu plante perene in gradina, cucuta se poate ascunde printre ele si poate sa fie un risc pentru copii sau animalele de companie. Cucura are un miros specific (asemanator cu al morcovului crud ras) si ingerata, ataca sistemul nervos si poate provoca daune grave (convulsii, deces) la animale și la oameni.

Narcisa. Greu de spus ca aceasta floare minunata de primavara este toxica si toturi aceasta este realitatea. Cei mai periculosi sunt bulbi. Sansela ca cel mic sa-i dezgroape si sa-i manance sunt practic zero, dar daca ai un caine care este mare amator de sapat acest risc exidta mai ales pentru ca bulbi au gust dulce. Ingerati bulbii de narcisa pot provoca varsaturi, diaree, convulsii, tremor, aritmii si tulburari de ritm cardiac.

Arborele de tisa este un detaliu fabulos in orice gradina, dar nu trebuie uitat ca semintele sunt toxice. Alcaloizii din semintele de tisa pot provoca convulsii, paralizii, si, in cazuri extreme, insuficienta cardiaca.

Filodendron. Este una dintre cele mai populare plante din casa si este pe lista cu plante ideale care curata aerul din casa, dar seva poate produce iritatii serioase la nivelul pielii, ochilor si mucoaselor. Ingerata seva poate duce la umflarea gatului, dificultati de respiratie, dureri de stomac. Reacțiile severe sunt rare, dar  riscul exista mai ales in casele unde sunt copii mici si animale de companie dornice de joaca.

Hortensia. Minunata floare de gradina este o sursa de cianura naturala. Planta nu este fatala, dara daca animalele de companie ar manca florile ar putea avea probleme serioase. O punem pe lista cu plante otravitoare pentru ca putina prudenta este mereu binevenita.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply