Leandrul, un arbust spectaculos, dar periculos

0

leandru (3)Leandrul, pe numele lui oficial Nerium Oleander, este un arbust veșnic verde, care face parte din familia Apocynaceae. Deși este foarte frunos și extrem de decorativ trebuie spus din capul locului că planta este una dintre cele mai toxice, mai ales pentru copii și animale, așa că dacă ai un leandru, un copil sau un cățel ori o pisică trebuie să ai mare, foarte mare grijă!

Citeste si: Beneficiile plantelor

Leandru se simte foarte bine în aer liber, dar pentru că trebuie protejat de iernile foarte geroase, este bine să-l cultivi în ghivece mari. Îl poți avea cel mai bine sub control așa, iar leandrul o sa-ți împodobească casa, terasa, balconul sau/și grădina, în funcție de sezon. Plantat în aer liber leandrul poate atinge înălțimi cuprinse între doi și șase metri.

Plantat în ghiveci acesta nu trece de un metru și jumătate, dar dacă i se asigură un ghiveci încăpător, este scos afară și bine îngrijit poate să atingă doi metri înălțime.  Înălțimea leandrului este una din caracteristicile lui și fac planta extrem de decorativă.

Citeste si: Plante de gradina cu efecte medicinale

Frunzele leandrului sunt așezate una după altă pe toată tulpină și sunt asemănătoare cu cele de măslin. Acestea sunt de culoare verde închis, lucioase și lanceolate. Frunzele unui leandru ținut în casă au aproximativ 10 centimetri lungime, în timp ce în cazul unui leandru ținut în curte frunzele pot fi chiar duble în lungime.

Citeste si: Gomphrena, flori de imortele

Florile cresc în mănunchi la capătul ramurilor. Acestea sunt simple sau „bătute” (involte) și au dimensiunea de doi-cinci centimetri în diametru. Floile leandrului pot fi întâlnite în culori precum alb, roz, roșu sau galben. La cele mai multe dintre specii, acestea au o mireasmă foarte plăcută. Le poți mirosi, pentru că aroma nu este periculoasă!

Fructul este lung, având formă unei capsule (păstăi) în care se găsesc numeroase semințe. Semințele sunt toxice așa că manevrează-le cu grijă, cel mai bine cu mănuși. Mănușile sunt necesare de fiecare dacă când îngrijești leandru.

Înmulțirea leandrului se poate face prin butășire sau prin marcotaj, începând din luna mai și până la sfârșitul lunii august.

Citeste si: Flori in ghiveci si secretele lor

Leandrul are nevoie de un sol compus din pământ de grădină, combinat cu nisip, pentru a asigură o bună drenare a apei. Pentru a se dezvoltă corespunzător leandrul trebuie amplasat într-o zonă în care să poată beneficia de razele soarelui pe toată durată verii. În perioadă iernii, leandrul nu va rezistă unor temperaturi mai mici de 2-4 grade Celsius, așa că ori îl ”împachetezi” cu folie de protecție ori îl ții în ghivece și-l muți, iarna, în casă.

Citeste si: Flori in borcane

Vara, leandrul are nevoie de udări regulate, astfel încât pământul să nu apuce să se usuce între două udări. În schimb, toamnă și primăvară, udările trebuie făcute mai rar, lăsând pământul să se usuce la suprafața. Iarna leandrul se va udă o dată la două săptămâni.

Citeste si: Cum faci o gradina mica

În aproape toată lumea leandrul este cunoscut și crescut că plantă de apartament. Oricum și leandrul de grădină și cel de apartament trebuie tuns periodic și modelat prin tăiere pentru a lua o formă frumoasă. Tunderea de toamna este necesară, iar tăierile de vara stimulează înflorirea.

Leandrul crescut în ghivece are nevoie de fertilizare de două-trei ori pe an, la intervale regulate.

Sursa foto: Otilia Ignat

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply