De ce nu înfloresc narcisele?

0

De ce nu înfloresc narcisele? Narcisele sunt printre primele plante care vestesc mult aşteptata primăvară şi se spune că, de îndată ce au înflorit, ele alungă vremea rea. Uneori însă, chiar după ce primăvara și-a intrat bine în drepturi, narcisele refuză să înflorească. Ce e de făcut?

De ce nu înfloresc narcisele? Cele mai frecvente probleme

Pentru a înflori bogat, narcisele au nevoie de un loc însorit şi de un sol bine drenat şi fertil. Lipsa luminii abundente și a substanțelor nutritive împiedică planta să dezvolte flori, în timp ce un sol care reține apa duce în timp la putrezirea bulbului. Cel mai bun substrat este un amestec compus din pământ de grădină, turbă şi nisip, la care se poate adăuga şi gunoi de grajd pentru a spori înflorirea. Solul trebuie să fie mereu umed, dar fără ca apa să băltească.

Narcisele prea înghesuite concurează pentru resursele de hrană și se îmbolnăvesc ușor. Plantarea narciselor se face toamna, înainte de primul îngheţ, iar distanţa între rânduri va fi de 10-15 cm, în timp ce adâncimea, de 10 cm. Peste iarnă, locul în care au fost plantaţi bulbii se acoperă cu un strat de frunze pentru a menține o temperatură constantă. Înmulţirea se face obligatoriu o dată la 4-5 ani, la sfârşitul verii, prin divizarea bulbilor pentru a întineri plantele și a stimula producția florilor.

Citește și Delphinium, proaspăt ca o ploaie de vară

Cu toate că a sosit timpul să înflorească, narcisele nu au făcut nici măcar boboci. Dacă este primul an în care au fost plantate, s-ar putea ca bulbii să nu fie suficient de maturi pentru a înflori. O altă problemă ar putea fi adâncimea de plantare: dacă au fost plantate superficial, este posibil să fi îngheţat, nemaiavând resurse suficiente pentru a produce boboci. De asemenea, plantarea într-un loc umbrit poate fi considerată un motiv pentru care nu înfloresc.

Narcisele se depreciază, întârzie să înflorească, pier în scurt timp dacă nu se intervine. La prima vedere pot fi o serie de boli care manifestă aceleaşi simptome. Dacă privim cu atenţie şi atingem planta, putem observa porţiuni cu pete galben-cenuşii, umede. Avem de-a face, deci, cu putregaiul cenuşiu, cauzat de o ciupercă, boala fiind des întâlnită la plantele decorative. Aceasta apare mai ales datorită umidităţii ridicate şi a temperaturilor scăzute care se menţin o perioadă mai lungă de timp.

Ca tratament, putem folosi în faza incipientă un fungicid, conform indicaţiilor de pe ambalaj, eliminând în acelaşi timp părţile afectate. Dacă planta este afectată pe o suprafaţă foarte mare, o eliminăm complet îndată ce facem constatarea, pentru a evita infectarea plantelor din jur.

Atenție: plăntuţele obţinute prin divizarea tufei mamă nu vor înflori abundent decât abia după 3-4 ani.

Citește și Nymphaea, zânele grădinii tale

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: 123RF

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply