Plantaţi lalele pentru primăvară!

0
Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru
Dragă cititorule,
Acum este momentul cel mai potrivit pentru a planta bulbii florilor de primăvară, aşa că l-am rugat pe domnul Gheorghe Cojocaru din Drăgăneşti-Olt, jud. Olt, să ne ofere câteva sfaturi din experienţa sa de cultivator împătimit.
Ce flori ne sfătuiţi să plantăm toamna?
Grăbiţi-vă să cultivaţi bulbi în toamnă, ca să aveţi flori frumoase în primăvară. Luna octombrie este favorabilă pentru sădirea multor specii de bulboase.
Cum alegem bulbii potriviţi?
Mai întâi de toate trebuie să fie sănătoşi, tari, fără mucegaiuri şi foarte important, să fi fost păstraţi corespunzător. Să luăm ca exemplu laleaua sau Tulipa. Este o specie ce provine din Orientul Apropiat. Se cultivă de peste 500 de ani, dar în Olanda este centrul de bulbicultură cel mai extins şi cu cele mai multe cultivaruri, formând câmpuri de lalele. Pentru olandezi laleaua este simbolul gloriei şi bogăţiei, ei fiind liderul mondial al lalelelor. Numărul imens de soiuri a determinat o clasificare după epoca de înflorire: timpurii, semitimpurii și târzii, care înfloresc în ultima lună a primăverii, în luna mai.
Laleaua are o perioadă de vegetație și o perioadă de repaus. Începutul perioadei de vegetație este considerată de toamna, la circa 20-30 zile de la plantare și până la uscarea frunzelor, la circa 30 zile după înflorire. În această perioadă are loc și creșterea părții organelor subterane, deci a bulbilor de înlocuire și de înmulțire. În a doua perioadă, cea de repaus, o importanță deosebită o are temperatura, care constituie regula specială. Temperatura influențează dezvoltarea florilor viitoare, astfel că formarea organelor florale are loc la o temperatură ridicată, vara, iar creșterea organelor florale la temperaturi scăzute și apoi se cere iar cald pentru înflorire. Menținerea bulbilor la temperaturi ridicate în ultima perioadă a verii este dăunătoare înfloririi.
www.pixabay.com
www.pixabay.com
De la sfârșitul lunii august și până la plantare, bulbii de lalele trebuie să stea la o temperatură mai scăzută (răcoare) de circa 8-9 grade Celsius. Numai în aceste condiții se obțin flori frumoase și bine dezvoltate. Așadar aprovizionați-vă cu bulbi sănătoși înainte de această dată, mai ales că nu toți furnizorii și comercianții de bulbi respectă regulile de păstrare la răcoare, după data de 25 august. Acumularea de substanțe nutritive maxime în bulbi se apreciază prin mărimea bulbului (în perioada de temperatură de 20-23 grade Celsius). Frigul este factorul care întrerupe repausul vegetativ, determinat de căldura și seceta verii. El trebuie să acționeze asupra bulbului o perioadă de 12-14 săptămâni cel puțin (peste 3 luni). Acest lucru determină perioada optimă de plantare. Înrădăcinarea normală se produce începând de la 6-7 grade Celsius și până la maximum 13 grade Celsius. Numai bulbii bine înrădăcinați rezistă la gerurile scăzute.
Cum se plantează corect?
Nu este o greșeală să crestați sau înlăturați tunicile pergamentoase, aceasta avantajează înrădăcinarea. Adâncimea de plantare a bulbilor de lalele la 2-3 cm sub nivelul solului, dă garanția că frigul pătrunde la bulbi. Se întâmplă ca unii bulbi, deși au dimensiunea normală, să formeze o singură frunză și planta nu înflorește (ca la bulbii mici). Aceasta este o tulburare fiziologică încă nestabilită, dar care poate fi favorizată de greșelile de păstrare a bulbilor în perioada repausului vegetativ, sub aspectul temperaturii corecte.
Care este cea mai bună perioadă pentru a planta lalele?
Momentul optim de plantare a lalelelor este între 15 septembrie și 31 octombrie. Când ați făcut deplantarea bulbilor, nu-i lăsați în soare, căci se produce calcifierea lor.
În cazul narciselor inițierea florilor se produce mai devreme, în prima parte a verii și se vor planta mai devreme, evitând formarea rădăcinilor. Toamna se plantează multe specii cu bulbi: crocuși, zambile, muscari, leucojum, crini lilium etc. Mult succes!
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply