Plantarea coacazelor toamna. Strategie de lucru

0

După ce am experimentat cu succes plantarea zmeurei și a căpșunilor toamna, este momentul diversificării. Iată o scurtă lecție despre plantarea cocăzelor toamna.

Coacăzele rosii și negre sunt extrem de productive și dacă ai o bucată de teren este de-a dreptul o crimă să nu pui căte un fir de coacăz. Adaugă și unul de mur, de zmeur și bucuria fructelor crescute la tine în grădină o să fie uriașă, mai ales că este relativ simplu să le îngrijești. Și cu siguranță îți iese măcar de-un bocrcan de dulceță.

plantarea coacăzelor

Cel mai bine plantarea arbuștilor fructiferi se face toamna, iar perioada ideala pentru plantarea lor, de la căpșuni, zmeur, la mur, coacăz și afin și altele se face toamna după ce cade frunza pomilor. Asta înseamnă octombrie – noiembrie.   Terenul folosit la înfiinţarea plantaţiei trebuie să fie fără exces de umiditate, cu sol argilo-lutos, reavăn, cu fertilitate ridicată, așa că în august-septemebrie te poți ocupa de pregătirea solului și îngrășarea acestuia cu compost.

Plantarea coacăzelor toamna este ideală, pentru că își garantează o bună producție de fructe în anul următor.

Pentru plantaţiile cu suprafeţe mici, distanţele pot fi un metru față de alte plante. Plantarea se face în gropi la adâncimea de 32-35 centimetri. Înainte de plantare se face o fertilizare locală cu gunoi de grajd bine fermentat, superfosfat, sulfat de potasiu şi azotat de amoniu. Planta se fasonează prin îndepărtarea rădăcinilor vătămate sau rupte, iar butașul se scurtează la 3-4 muguri, după care se mocirleşte într-un amestec consistent compus din pământ galben, bălegar proaspăt de bovină şi apă. Butaşii se aşează în gropi, se adaugă pământ şi se tasează bine în jurul plantei, după care se execută o copcă în care se toarnă 5-8 1itri de apă.

După infiltrarea apei în sol, se execută un muşuroi până la mugurele terminal. Partea care se află deasupra solului şi care se muşuroieşte, trebuie să aibă 2-3 muguri pe lungimea butaşului. Și asta este to, cel puțin până în primăvară.

Între momentul de plantare și primele temperaturi sub zero trebuie să treacă cel puțin două săptămâni. Coacăzele plantate toamna sunt mult mai usor de întreținut, spre deosebire de cele plantate primăvara mult mai sensibile la dăunatori.

Din noiembrie până în martie planta este inactivă singura grija fiind aceea de a o proteja de ger. Acoperă planta cu zapada, frunze sau, la nevoie chiar cu rogojini și plastic. Cele mai bune soiuri sunt cele hibrid. Sunt mai productive, sunt rezistente, iar productia este mare, așa că cel mai bine este să cumperi butași de la producători de încredere. O bună soluție este să iei butași de la vecini, plantele rezultate fiind perfect adaptate mediului climati din zona ta.

Sutsa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply