Plantarea zmeurei de toamna

0

Am aflat de la cultivatorii cu experienta ca plantarea zmeurei toamna garanteaza o recolta bogata, plante sanatoase si viguroase. Asa ca daca am aflat noi, iti spunem si tie si daca te intereseaza ca in vara viitoare sa ai o mica recolta de zmeura la tine in gradina, acesta este momentul optim pentru a trece la plantarea zmeurei de toamna. Fructele vor fi gata de cules vara, imediat dupa capsuni.

Plantarea zmeurei de toamna (1)

Citeste si: Plantarea capsunilor toamna

Pentru plantarea zmeurei de toamna trebuie alese soiurile care sunt adaptatea la acesta operatiune (exista zmeura care se planteaza primavara in martie-mai si zmeura care se planteaza din octombrie pana in noiembrie, cand da primul ger), iar cea mai buna solutie pentru cei care fac din aceasta indeletnicire doar un hobby, si nu o actiune cu scop productiv este sa cumperi plante proaspete, provenite direct din pepiniera. Perioada optima pentru plantarea zmeurei de toamna este din septembrie si pana la inceputul lunii noiembrie sau mai tarziu, daca vremea este buna.

Plantarea zmeurei de toamna (2)Intre plantare si primul ger trebuie sa treaca macar o saptamana asa ca consulta si prognozele meteo pe termen mediu. In plus, zmeura plantata toamna este mult mai usor de intretinut, spre deosebire de cel de primavara care este mult mai sensibil la daunatori.

Este foarte important dupa alegerea soiului potrivit este sa pregatesti bine terenul. In general, zmeurul prefera solurile mai usoare, aerisite si sa fie mai tot timpul umed, cel nisipos nefiind tocmai cel mai potrivit. Evident, are nevoie de multa apa, dar dupa luna martie cand incepe perioada de vegetatie si inflorire. Din noiembrie pana in martie planta este inactiva singura grija fiind aceea de a o proteja de ger. Acopera plantatia cu zapada, frunze sau, la nevoie chiar cu rogojini si plastic.

Citeste si: Planteaza acum, mananca la primavara usturoi si ceapa

Pentru plantare este necesar sa sapati santuri de aproximativ 30 de cm adancime, si un metru latime. Plantele vor fi asezate in sant, distanta dintre acestea fiind de aproximativ 40 de cm, dupa care radacina este acoperita cu pamant, nu inainte insa de a planta spalierul de care se vor lega ulterior plantele.

Este important sa respecti distanta intre plante. Nu are mare importanta cat de bine luminat este locul in care plantezi zmeura, pentru ca plantele se simt bine si in lumina si in semiumbra, atata vreme cat au apa si un sol care sa le convina.

Citeste si: Flori de toamna pentru gradina. Trei propuneri

Planta de lasa la iernat incepand de la finele lui octombrie. Oricum dupa plantarea zmeurei de toamna, frunzele uscate si burienile nu se indeparteaza, pentru ca acestea vor proteja planta pana in primavara, cand trebuie curatate si fertilizate.

Cele mai bune soiuri sunt cele hibrid. Sunt mai productive, sunt rezistente, iar productia este mare.

Sursa: almanac.com/ transyouth/ zastavki.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply