Plantarea capsunilor toamna

0

Practica dovedeste ca plantarea capsunilor toamna garanteaza o recolta bogata si plante mai sanatoase si mai viguroase. In concluzie, daca te intereseaza o mica cultura de capsuni la tine in gradina, este momentul optim pentru a trece la plantarea capsunilor.

Pentru plantarea capsunilor toamna trebuie alese soiurile care sunt adaptatea la acesta operatiune, iar cea mai buna solutie pentru cei care fac din aceasta indeletnicire doar un hobby, nu o actiune cu scop productiv este sa cumperi plante proaspete, provenite direct din pepiniera. Perioada optima pentru plantarea capsunilor toamna este din septembrie si pana la inceputul lunii octombrie, sau chiar mai tarziu, daca toamna da semne sa fie lunga si calda.

Citeste si: Hrana, direct din grădină

Al doilea lucru foarte important dupa alegerea soiului potrivit este sa pregatesti bine terenul. In general, capsunul prefera solurile mai usoare, aerisite, fara exces de umiditate. In plus este de dorit ca solul sa fie mai nisipos sau lutos. Este bine de stiut ca nu tipul solului este principala conditie, ci buna afanare si drenare a acestuia, iar un sol nisipos ideplineste bine ambele cerinte.

Citeste si: Marul din gradina

Capsunul are nevoie de apa asa ca trebuie sa iei in calcul ca plantele trebuie bine udate. Terenul trebuie fertilizat, arat si bine afanat. Inainte de plantare, cu o zi, doua solul trebuie bine udat. Poti planta rasadurile de capsune si dupa ce ai primit in dar o poaie sanatoasa de toamna.

Este important sa respecti distanta intre plante. Nu are mare importanta cat de bine luminat este locul in care plantezi capsunile, pentru ca plantele se simt bine si in lumina si in semiumbra, atata vreme cat au apa si un sol care sa le convina.

Citeste si: Catina de gradina

De regula capsunile plantate toamna pot fi lasate sa faca flori si rod in primavara urmatoare, dar daca plantele nu s-au dezvoltat bine, in primavara recolta se sacrifica, iar florile trebuie toate rupte, pentru a impiedica productia si pentru a stimula dezvoltarea radacinilor. Plantele trebuie bine udate si trebuie indepartate burienile.

Daca planta e viguroasa, in primavara o poti lasa sa faca flori si sa lege rod, astfel ca o sa te poti lauda cu productia proprie de capsune.

Planta de lasa la iernat incepand de la finele lui octombrie. Oricum dupa plantarea capsunilor toamna, frunzele uscate si burienile nu se indeparteaza, pentru ca acestea vor proteja planta pana in primavara, cand trebuie curatate si fertilizate.

Citeste si: Piersica – savoarea verii!

Daca plantele sunt sanatoase si viguroase, daca toamna este lunga si calda si daca primeste apa suficienta si ingrasamant bun, sa nu te mire daca, pe la finele lui octombrie, vei culege cateva capsuni mici si parfumate. E prima rasplata pentru efortul depus la plantarea capsunilor toamna.

Sursa foto: wikipedia

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply