De ce este plantarea arbuștilor fructiferi toamna, prima alegere. Și ceva în plus

0

Cea mai bună perioadă pentru plantarea arbuștilor fructiferi este toamna, iar perioada ideală este după ce cad frunzele foioaselor, semn că faza activă s-a oprit. Iată care sunt principalele motive pentru care este mai indicat să plantezi arbuști toamna.

 1. Poți alege arbuști fructiferi care sunt potriviți regiunii. Nu toți cresc la fel de bine în orice regiune.
 2. Cumpără puieți din pepinierele din regiunea ta. Acolo sunt soiuri perfect adaptate pentru respectiva regiune. Unul din motivele importante pentru care plantarea de toamnă este mai eficientă este faptul că oferta este mult mai mare decât în primăvară.
 3. Plantați toamna aceștia se adaptează foarte repede la noul loc, mai ales dacă rădăcinile sunt bine îmbrăcate cu pământ.
 4. Arbuștii plantați toamna intră, cu mici excepții, pe rod în anul următor, pentru că pe parcursul iernii rădăcinile au timp să se dezvolte și se cicatrizează bine eventualele răni.
 5. Riscul atacurilor dăunătorilor este mult mai mic pentru arbuștii plantați toamna. Iarna este o perioadă sigură din acest punct de vedere.
 6. Este mai ușoară plantarea toamna, pentru că solul este afânat.
 7. Arbuștii fructiferi plantați toamna sunt mai puțin expuși riscului de a îngheța.
 8. Toamna pot fi plantate soiuri mai dificile, care se prind greu la plantările de primăvară. De exemplu agrișele, cocăzele negre se prind mult mai bine toamna.
 9. Arbuștii plantați toamna au o perioadă de vegetație mai lungă, pentru că se trezesc la viață la primele semne de primăvară, spre deosebire de cele plantate la finele lui martie care pornesc în vegetație abia după câteva săptămâni.

plantarea toamna

Câteva sfaturi în plus

Plantarea de toamnă trebuie planificată cu mult timp înainte. Gropile trebuie pregătite în avans cu circa 2-4 săptămâni înainte de plantare, pentru ca solul să aibă timp să se stabilizeze. Atunci când plantezi, trebuie să te asiguri că gulerul rădăcinii puietului se află la nivelul solului. După plantare trebuie udat bine.
În zonele cu ierni aspre, se recomandă mulcirea în jurul trunchiului, pentru a oferi o protecție suplimentară sistemului radicular, împotriva înghețului.
În unele zone este necesară protecția împotriva rozătoarelor, care iarna pot ataca puieții în căutare de hrană. Există materialele speciale care feresc puieții arbuștilor de atacul acestora și care asigură și susținere.
Principala condiție pentru a avea succes, iar arbuștii fructiferi plantați toamna să treacă cu bine de iarnă, este ca puieții să aibă timp suficient pentru a se adapta, înainte ca pământul să înghețe, așa că plantarea poate începe chiar la finele lui septembrie. Prima noapte cu temperaturi de zero grade, este semnul că plantarea de toamna poate începe.
Perioadele recomandate sunt:
 • prima jumătate a lunii septembrie – pentru regiunile nordice și depresiunei;
 • a doua jumătate a lunii septembrie – prima jumătate a lunii octombrie – pentru zonele din centrul țării, zonele de deal cu expunere nordică;
 • octombrie-începutul lui noiembrie – pentru regiunile sudice și zonele de deal cu expunere sudică.

Reguli de plantare:

 • amplasamentul – alege locuri luminate, expuse la soare sau cum umbră parțială;
 • solurile ideale sunt cele argiloase sau nisipoase, foarte bine drenate pentru ca apa să nu stagneze;
 • îngrășămintele trebuie adăugate la plantare, eventual în amestecul de mocirlire;
 • udarea după plantare trebuie să fie corectă, aceștia având nevoie de apă, dar trebuie eliminat riscul ca apa să înghețe peste noapte, așa că este important să-i uzi la miezul zilei, când este mai cald, dar cu măsură și luând în calcul și apa din ploile de toamnă;
 • la plantare, ramurile bolnave și uscate, se taie, se taie și mugurii, dar și ramificațiile rupte ale rădăcinii;
 • plantarea se face după mocirlirea rădăcinilor.

Ce arbuști se pot planta toamna

Atâta vreme cât sunt aclimatizați zonei, toamana este perfectă pentru plantarea oricăror soiuri de arbuști fructiferi. Poți planta: afine, zmeură (de mai multe soiuri – roșii, galbene), mur (inclusiv hibridul altoit cu zmeură), agrișe (albe și rosii), coacăze (rosii, negre, roz), cătină și soc.

Citeste si: Afine, cele mai sanatoase fructe de padure

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply