De ce ai nevoie pentru un balcon la modă

0
www.pixabay.com

Dragi cititori,
Încheiem seria articolelor despre tendințe în design interior cu amenajarea balconului. Cum spațiile de locuit sunt tot mai mici, balconul devine tot mai important. Foarte mulți oameni care locuiesc la apartament își transformă balconul într-o zonă de relaxare și verdeață, dar trendul merge chiar mai departe și ne încurajează: faceți din balcon o veritabilă cameră! Nu contează cât de reduse sunt dimensiunile; amenajat ingenios, orice spațiu devine valoros. Cum ajungem de la spațiu de depozitare gri și anost la o cameră vibrantă și relaxantă? Urmăm doar câțiva pași simpli. Iată care sunt aceștia!
Finisaje
Ți-a trecut prin gând să lași balconul gri sau finisat cu glet și atât? Uită de asta. Alege pentru balcon finisaje calde. Lemnul este printre favoritele sezonului, atât pentru placarea pereților, cât și a podelei. În funcție de spațiul disponibil poți opta fie pentru scânduri din lemn natur, finisate cu lac, fie pentru placaj și parchet din pal. Aspectul de terasă, foișor este cel urmărit în balcon. Un alt tip de finisaj perfect pentru amenajarea unui balcon mai spațios este cărămida decorativă, care creează o atmosferă caldă și rustică în balcon. Deși ai crede că nu își au locul aici, poți folosi pietre de râu pentru finisajele balconului. Fixate pe pereții balconului, până la 1 m înălțime, dau senzația unei stațiuni montane și îndeamnă la relaxare.
Mobilier
Alegerea mobilierului variază în funcție de destinația balconului. În majoritatea cazurilor, balconul devine o oază de relaxare, o mini-grădină. În acest caz, mobilierul adecvat este cel comod, din lemn sau ratan, cu pernuțe colorate și pufoase. Scaunele sau măsuțele pliante sunt un atu, mai ales dacă design-ul este rustic sau sunt acoperite cu autocolant care imită lemnul. Pentru balcoane mai spațioase indicat ar fi să iei chiar o băncuță sau o canapea extensibilă, pe care arunci o pătură croșetată și un set de perne colorate și ești pregătit să ai câțiva prieteni în vizită. Dacă familia este prea numeroasă pentru camerele existente, ia în considerare transformarea balconului într-un dormitor de rezerva sau într-un birou. Un pat single, făcut la comandă fix pe dimensiunea balconului tău, sau o canapea extensibilă minimalistă sunt alegerile perfect pentru acest caz.
Completează micul dormitor cu draperii opace și câteva rafturi înguste fixate vertical. Atunci când alegi mobila, indiferent de tipul ei, este bine să te orientezi fie către mai multe corpuri de mobilier minimalist (pliabil, fără multe finisaje și decorațiuni), fie către unul mai masiv, care să ocupe un spațiu generos și să devină centrul atenției în balcon. De exemplu, fie iei o măsuță cu 2-3 scaune pliabile din lemn sau plastic, fie o banchetă, canapea, fotoliu masiv.
Decorațiuni
În primul rând, alege preșuri pentru podea. Da, ne-ai auzit foarte bine. Preșurile cusute la război de părinți sau bunici sunt acum la mare căutare și dau foarte bine în balcoanele amenajate, atât datorită aspectului rustic, cât și dimensiunilor și formei, mult mai potrivite unui balcon decât un covor. Rogojinile pot fi folosite pe marginea balconului și sunt perfecte în cazul balcoanelor deschise. Scoici, pietricele, sticle cu nisip colorat și lumânările parfumate sunt decorațiuni recomandate în balcon, dacă ceea ce urmărești este crearea unui colț relaxant. Pernuțe colorate, texturi diverse, eșarfe mătăsoase agățate de câte un colț de scaun sau prinse pe pereți – sună deja feeric? Nu uita de luminițe: pune felinare cu baterie, lumânări și beculețe electrice pe balcon; indiferent pentru ce dorești să folosești acest spațiu, îi va oferi o notă de poveste.
Plante
Să nu uităm de cel mai important element al noului tău balcon: plantele. Sunt foarte multe plante care se potrivesc în orice balcon (cam orice poate crește în ghivece), dar noi îți vom prezenta câteva opțiuni la care nu te-ai fi gândit, demne de o grădină adevarată.
• Quinoa – crește bine în ghivece, mai ales dacă sunt textile și asigură drenarea apei.
• Salată – o jardinieră cu salată verde este o comoară în balcon, alături de surorile sale (kale, spanac, salată iceberg și salată creață)
• Condimente – pătrunjel normal și creț, cimbru, mărar, mentă, chives; nu ocupă mult spațiu, sunt delicioase și mereu proaspete și, partea cea mai bună, după ce le tai, cresc din nou.
• Căpșuni – curgători sau obișnuiți, în balcon este loc pentru toate.
• Roșii, castraveți, fasole – ocupă mai mult spațiu, dar acest lucru se rezolvă dacă le plantezi în ghivece așezate de-a lungul pereților și le întinzi pe sârme ori spalieri.
Toate acestea necesită ceva timp, dar te asigur că merită să te implici. Mult succes la amenajare!
Cătălina Vieru

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply