Paralutele, bumbisori colorati din gradinile de primavara

Paralutele, bumbisori colorati din gradinile de primavara

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Paralutele sunt bumbisorii colorati din gradinile de primavara. Mici, colorati si veseli, aceste plante cu flori mici, cunoscute si sub numele de nasturasi, banutei sau, pe numele oficial Bellis perenis sunt o bucurie in orice gradina sau in jardinierele de la ferestre.

Paralutele sunt plante de talie mica. Practic nu cresc mai inalte de 10-15 centimetri si cel mai bine se cultiva in grupuri, cu flori de culori diferite sau alaturi de alte flori de primavara. Paralutele cresc si spontan fiind des intalnite in zonele de deal si munte.

Buchet cu flori de primăvară

Bumbisorii au flori mici si pufoase… cocotate in varful unor codite mici. Cel mai des sunt de culoare alba, roz, rosie sau alb cu miezul roz, si pot fi simple sau batute. Infloresc in aprilie – iunie si rezita mult (circa doua saptamani). In timpul verii, florile se ciufulesc si se uratesc si trebuie inlocuite cu alte specii de flori estivale.

Paralutele, bumbisori colorati din gradinile de primavara

In cazul cand se doreste obtinerea de seminte, plantele cele mai frumoase se lasa sa fructifice, urmand ca semintele sa se culeaga prin luna iulie. Semanatul bumbisorilor se realizeaza in iulie-august, in ladite sau rasadnite (pe straturi). Plantarea lor in locul definitiv se face toamna pe la sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie sau primavara devreme in lunile martie si aprilie, la o distanta de 20-25 cm. Semintele pot fi puse si direct in sol, la finele lui august si udate frecvent cateva zile dupa plantare. Sunt foarte mari sanse sa rasara in primavara urmatoare.

Decoreaza cu flori de primavara si motive florale

Paralutele suporta usor transplantarea asa ca le poti muta si organiza dupa ce rasar si chiar dupa ce vor inflori. Daca le oferi conditii bune – sol bine drenat, apa in perioadele secetoase paralutele vor inflori an dupa an.

Metoda de inmultire prin despartirea tufelor este o metoda foarte des practicata, mai ales pentru soiurile cu flori involte. Aceasta lucrare se face in luna iunie, dupa terminarea infloritului intens al plantelor.

O crestere si inflorire frumoasa a paralutelor se obtine intr-un teren usor, afanat, permeabil, bine ingrasat si insorit. Pot fi cultivati si in locuri semiumbrite.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: