Păpădia, floarea spontană a primaverii

0

Păpădia, bănuțul auriu care face concurență florilor cultivate este una din florile spontane ale primăverii. Considerată de unii o buriană, păpădia este una din florile care pot decora primăvara devereme grădinile cu un farmec natural excepțional.

Planta este însă clasificată, oficial undeva la limita între plantele benefice și dăunătoare si face parte din clasa dicotiledonatelor, iar în timp ce unii grădinari caută să îi vina de hac, medicină naturista o exploatează și o laudă. Păpădia face o combinație excelenta cu zonele de gazon, este nelipsită în zonele cu iarbă spontană, și trebuie admirată pentru rezistența, ambiția și strategia ei de a prolifera. Oricum primăvara, păpădia este admirată și înfumusețează grădinile mai ales cele ristice și zonele lasate în grija naturii. Oficial păpădia este o buriană dar primăvara cucerește ochii și sufletul, iar aspectul său plăcut și culoarea aprinsă o salvează.

Citeste si: În loc de gazon. Armeria maritime

păpădia (6)

Păpădia este parte din flora spontană, este una din primele surse de hrană ale albinelor, primăvara și iubită pentru beneficiile ei ca plantă medicinală cu diplomă. Păpădia crește spontan în orice zona, din zona litorală, până pe crestele munților, dar preferă zonele însorite sau parțial umbrite, fiind abundentă în zonă de câmpie, de deal și submontană.

Citeste si: Cea mai frumoasa gradina englezeasca

Păpădia este remarcabilă prin rezistența sa și s epoate adapta la toate tipurile de sol. Păpădia se extinde agresiv dacă nu este îndepartată cu ajutorul rizomilor verticali și se fixează cu o rădăcină pivotanta ce poate depăși 15 centimetri în adâncimea solului. Tulpină este cilindrică și goală interior, iar frunzele au formă de lance. Florile galbene și mari pot fi grupate în grupuri de zeci de flori, spre bucuria ochiului primăvara. Păpădia se deschide dimineață și se închide seară.

păpădia (2)

Citeste si: Bulbi de flori de primavara: plantarea

Păpădia ocupă un clasament fruntaș în rândul celor mai rezistente buruieni, iar rădăcina, care seamănă cu un morcov, și rizomii se regenerează foarte repede după tăiere fiind practic imposibil de eliminat.

O soluție pentru limitarea extinderii este smulgerea florilor (excelente pentru a fi uscate și folosite ca ceai medicinal), pentru a elimina semintele ușoare (frumoase de altfel), sunt foarte ușor purtate de vânt pot hiberna pentru mai multe sezoane.

păpădia (4)

Calitățile sale terapeutice o salvează încă o data și o recomanda pentru multitudinea de beneficii. Toate părțile plantei pot fi exploatate, primăvară este consumată sub formă de salată, ceai sau infuzie, iar florile pot fi murate pentru perioadă de iarnă. În zonele de fâneață este binevenită, planta fiind un remediu pentru oameni cât și pentru animale, tratând afecțiuni interne sau externe.

Citeste si: Pregatirea terenului pentru gazon

În mod particular iubeste gazonul fiind una din burienile cele mai agresive ale gazonului nobil. O singură floare poate contamina tot gazonul. Soluția sigură pentru eliminarea ei este tratarea zonelor atacate cu erbicid selectiv, mai ales pe păturile de gazon.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply