Tot ceea ce trebuie să știi despre păducel

0

Păducelul este o plantă medicinală. Există pe piață ceai din mlădițe de păducel, ceai din fructe și frunze de păducel, miere de păducel și flori sălbatice, tinctură de păducel, dar cel mai simplu și sigur e să ne facem noi propria farmacie, culegând florile, frunzele și, bineînțeles, toamna târziu când dă bruma și fructele.

Când aparatul cardiovascular și sistemul nervos trebuie să se adapteze la schimbările de temperatură, cura cu păducel este deosebit de benefică, mai ales  în acest anotimp! Este cunoscut sub alte denumiri: planta inimii, doctorul inimii, mărăcine alb (datorită florilor sale deosebit de frumoase, albe, delicate), gherghinar, mălai moale, funigel, merișor țepos. Este decorativ datorită frunzelor și florilor.

Arbustul atinge o înălțime de până la 8 m, este spinos și are o tulpină neregulată. Coroana se dezvoltă mult, poate atinge uneori solul. Frunzele sunt frumoase, deosebite (zic eu că seamănă cu cele de leuștean, ca formă), au o lungime de până la 7 cm, cu lobi adânci de un verde lucios pe partea superioară. Florile sunt albe sau roșii (în funcție de specie) și seamănă cu florile de cireș. Păducelul crește bine în semiubră și îl întâlnești în crânguri, văi, de-a lungul șoselelor și aleilor, în parcuri.

Păducelul este un arbust decorativ foarte frumos.

Înmulțirea se face prin semințe recoltate de la plantele mature, dar și prin altoirea în T. Arbustul înflorește în mai-iunie. Tot atunci se recoltează florile și frunzele, în schimb fructele se recoltează, toamna târziu, octombrie, noiembrie (copăcelul de la blocul meu a avut fructe frumoase, roșii-cărămizii în el până în decembrie).

Cât despre întrebuințări, păducelul are multiple însușiri, pe măsura conținutului foarte variat de principii active existente în flori, frunze și fructe. Are acțiuni exercitate asupra aparatului cardiovascular datorită compușilor flavonici. În sistemul nervos central acționează prin efecte sedative, antispasmatice și ușor hipnotice și acționează în plus ca bronhodilatator, febrifug și stimulator al respirației. Iată o rețetă de sirop de fructe, preparat în casă un elixir pentru psihic și pentru sistemul nervos central. Se pun într-un recipient de sticlă (borcan), alternativ, câte un strat de fructe proaspete, mărunțite și un strat de miere. Se continuă operațiunea până la umplerea vasului apoi se închide ermetic. Ultimul strat va fi de miere. Se lasă la întuneric cel puțin o lună, apoi se filtrează conținutul și se pune siropul în sticle închise la culoare. Se administrează câte o lingură de patru ori pe zi, în cure de 2-3 luni. Siropul reduce impulsurile agresive ale copiilor sau persoanelor adulte.

păducel

Păducelul combate artero-scleroza și este un remediu excelent pentru circulația periferică. Odată cu venirea sezonului rece, terapia cu păducel este mai mult decât binevenită. Se recomandă în acest caz tratament cu sirop de păducel, câte 3 linguri pe zi, asociat cu câte 2 lingurițe de pulbere de păducel. Terapia are efecte benefice, atât la nivelul vaselor de sânge de mici dimensiuni, cât și în fragilitatea capilară. Păducelul mai reglează hipertensiunea arterială și aduce beneficii importante în atacurile de panică și stările de anxietate. I se mai spune și laptele bătrânilor și s-a dovedit cel mai bun remediu în fazele de degenerare a cordului. Păducelul previne alterarea capacității mentale specifică senilității, alungând depresiile psihice și nu în ultimul rând simptomele bolii Alzheimer.

Se pot aduce elogii multe acestui arbust numit păducel. Am văzut că este recomandat pentru flori, frunze și fructe, dar este folosit foarte mult și ca arbust ornamental. În speranța că, datorită articolului, vor fi oameni încântați de acest arbust și-l vor aprecia la adevărata lui valoare, închei urându-vă o iarnă frumoasă în continuare, spor la lucru și multă sănătate!

Citeste si:

Sursa: Monica Antoniciuc / Foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply