(P) Inspirație japoneză pentru grădina casei tale

0

Acum, mai mult ca oricând, avem timp suficient să ne ocupăm de spațiul de acasă așa cum ne-am propus. Pentru cei care stau la curte, este un prilej și mai bun de a-și amenaja grădina. Și totul începe cu puțină inspirație.

La acest capitol, japonezii sunt cei mai pricepuți. Grădinile lor sunt adevărate bijuterii în aer liber, care creează peisaje idealizate în miniatură și folosesc principii Zen pentru a induce o stare de liniște și armonie. Dar chiar dacă nu dispunem de abilitățile unor maeștri grădinari japonezi, există principii pe care le putem aplica singuri la noi acasă. Cu produse cumpărate în rate de la Dedeman  și puțină inspirație.

Lasă totul să respire

Amenajarea unei grădini japoneze înseamnă distilare. Iar uneori, e mai important ce scoți din ecuație decât ce adaugi. Spațiul deschis și aerisit creează un sentiment de echilibru. De aceea, e important să începi cu o curățenie generală. Aruncă tot ce nu ai nevoie, eliberează colțurile aglomerate și lasă loc pentru câteva elemente japoneze, care să iasă în evidență.

Alege culori simple

Și poate cea mai simplă culoare pe care ar trebui s-o integrezi în grădina japoneză este chiar verdele. Lasă natura să domine și încearcă să asortezi diverse nuanțe de verde, de la gazon, la gardul viu sau pietrele cu mușchi. Rezistă tentației de a împânzi grădina cu plante florale multicolore. Dacă ai un iris sau o azalee, las-o să fie vedeta grădinii în momentul în care înflorește.

Trasează o potecă

Grădina japoneză este o invitație la plimbare și contemplare. Fiecare are un traseu pavat cu pietre naturale, care joacă rol dublu. Privite de departe, acestea par puncte răzlețe de culoare în tabloul verde. Iar felul în care sunt așezate și distanța dintre ele îți controlează pașii și îți încetinesc înaintarea, pentru a-ți acorda timp să te bucuri de frumusețea din jur.

Folosește decorațiuni fluide

Tradițional, fiecare grădină japoneză găzduia un bazin din piatră, cu apă curată, unde invitații se puteau curăța înainte de ceremonia ceaiului. Astăzi, aceste fântâni sau bazine au strict rol decorativ, dar simbolizează în continuare puritatea naturii. De regulă, sunt amplasate la intrarea în grădină și sunt create din piatră naturală sau granit cioplit. Dacă vrei ca efectul vizual să fie însoțit și de unul sonor, poți instala și o pompă de apă, care să recircule apa.

Lasă timpul să picteze

E foarte important să-ți îngrijești bine grădina și să tunzi periodic plantele. Dar uneori, natura și timpul sunt cei mai buni artiști. Lasă mușchii să îmbrățișeze obiectele din piatră, lasă piatra să capete acel efect de vechi. Chiar dacă simți nevoia să iei la perie fiecare bucățică și să menții totul curat, ia în calcul faptul că, în cultura japoneză, patina timpului este cea mai de preț contribuție estetică.

Invită Japonia

Dacă chiar vrei să simți acea atmosferă japoneză, ai nevoie de cel puțin un element pe care doar la niponi îl întâlnești. Lampadarul de piatră, portița din lemn care delimitează un spațiu de altul, o mică parcelă plantată cu bambus sau un spațiu cu nisip în care să trasezi linii Zen. Toate sunt piese care-ți vor transforma curtea într-o grădină japoneză adevărată.

Cel mai important este să faci totul în tihnă și să analizezi rezultatele pe parcurs. Să vezi ce funcționează în grădina ta și ce elemente poți folosi. Iar ca să ai tot ce-ți dorești la dispoziție, te poți baza pe CardAvantaj pentru a cumpăra materiale, plante și decorațiuni în rate.

sursa foto: PR

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply