Oxalis, printesa din ghiveci

0

Oxalis

Oxalis este o plantă exotică adaptată pentru a crește în ghiveci, deși poate suporta și viața în aer liber, în gradină, mai ales că este una din florile de grădină care suportă bine umbra. Oxalis este originară din America de Sud, nu depăşește 30-40 de centimetri înălţime, dar are tendința de a forma tufe sau de a invada zona în care sunt plantate. De asta se și pretează pentru ghiveci, în primul rand.

Citeste si: Lucrarile de primavara in gradina. O lista de prioritati

Oxalis este o adevărată prințesă pentri că este o plantă foarte sensibilă. Este remarcabilă și prin florile sale, dar și prin  culoarea frunzelor. Oxalis, seara se culcă, la propriu, frunzele sale pliindu-se, pentru ca dimineaţa să se desfacă la primele semne de lumină.

Prințesă fiind, Oxalis trebuie udată numai cu apă la temeperatura mediului. Se simte cel mai bine la geam, pentru că are nevoie de lumină, dar fără ca razele soarelui să o atingă direct, iar pământul trebuie să fie în permanenţă umed, fără ca apa să stagneze.

Are nevoie de un sol ușor, compus din turbă, pământ pentru flori de interior şi nisip.

Lipsa luminii, dar și soarele puternic, uscarea solului, un sol aspru și foarte dens sau apa băltită, dar și simpla schimbare a ghiveciului pot să omoare planta. Dacă Oxalis își pierde frunzele, planta mai poate fi salvată dacă este udată în fiecare zi, și dacă este ținută la lumină. O soluție radicală este tunderea tijelor și udarea moderată.

Oxalis

Florile de Oxalis depind de cât de multă lumină primește planta. Vara, temperaturile obişnuite din apartament îi convin, dar preferă un oc mai răcoros, tememperatura medie preferată fiind de 18°C. Florile apar în general din mai până în iulie, cu condiţia ca planta să beneficieze de câteva ore de soare pe zi. Florile au cinci petale, se deschid ziua şi se închid seara. Ele pot fi solitare sau, cel mai adesea, grupate în inflorescenţe.

Citeste si: Fereastra cu flori. Cateva sfaturi pentru jardiniere

Florile au diverse culori: roz, violet, roşu, alb şi galben pal. Frunzele și florile au particularitatea de a se muta după lumină.

Oxalis se ofileşte toamna şi planta intră în repaus până primăvara. Plantele tinere se vor transplanta în februarie, imediat după ce au ieşit din hibernare. Cele adulte nu se vor transplanta decât la trei sau la patru ani și atunci cu riscul de a fi pierdute. Oxalis se simte foarte bine în givece suspendate.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply