Noiembrie, perioada ideala pentru plantare

0

Noiembrie, ultima lună de toamnă este perioada ideală pentru plantare. Regula de bază impune ca plantarea diferitelor tipuri de pomi, arbuști și plante pentru flori cu tulpină lemnoasă să se facă în perioada în care plantele sunt în perioada de repaus vegetativ.

plantare

În perioada de repaus vegetativ plantele sunt inactive astfel că acestea pot fi dezrădăcinate din pepinere, transportate și replantate pe locurile definitive. Noiembrie este momentul ideal pentru formarea de livezi, plantarea de pomi de umbră, de arbuști fructiferi și pomi pentru rod. În replică perioada de vegetație, intervalul de timp în care plantele sunt active și se realizează procesul de creștere, dezvoltare, înfrunzire, înmugurire, înfrunzire, înflorire, fructificare, coacere, perioadă în care plantele nu pot fi nici mutate nici replantate pentru că proceseul le poate afecta irevesibil.

Trebuie făcută precizarea că în anumite condiții plantele pot fi mutate și în perioada de vegetație, dar numai prin extragerea rădăcinilor cu tot cu solul în care acestea sunt fixate. Plantarea în perioada de repaus vegetativ pemite expunerea rădăcinilor, fără pământ, iar luna noiembrie, chiar și jumătatea lui decembrie este considerată perioada ideală din sezonul de toamnă.

O altă perioadă propice este luna februarie, dacă pământul nu este înghețat și luna martie, în prima parte a lunii, până la momentul în care plantele intra în perioada de vegetație, de regula după data de 15-20 martie.

Perioada ideală de plantare rămâne noiembrie din mai multe motive: solul este cald, umed, plantele nu mai sunt în perioadă de vegetație, iar adaptarea lor la solul în care au fost plantate se face rapid și cu pierderi minime.

Plantarea trebuie să se facă în circa 5-10 zile din moemntul în care rădăcinile au fost scoase din pământ. Este necesară protejarea acestora, pentru a nu le rupe. Protejarea rădăcinilor goale este necesară și pentru a preveni uscarea acestora, sub acțiunea aerului, cu materiale specifice care le izolează și mențin umiditatea naturală.

Nu cumpăra niciodată arbuști sau puieți care ua rădăcinile expuse direct la aer de mai mult de două zile. Păstrarea plantelor pentru plantare se poate face pentru circa 14 zile, în condiții specifice: întuneric, rădăcini acoperite corespunzător și menținerea puieților în locuri întunecoase. Protejarea răcdăcinilor s epoate face cu rumeguș umed sau paie ude. Acesta este și motivul pentru care nu este bine să cumperi puieți din magazinele generaliste, pentru că păstrarea corectă a puieților este greu de realizat.

Reguli de bază pentru plantare

Pentru reușita procesului de plantare este necesară fasonarea rădăcinilor și mocirlirea. Rădăcinile se țin în apă pentru 6-12 ore. Rădăcinile se taie și se curăță. Se îndepărtează ramurile rupte, uscate sau deteriorate.

plantare (2)

În funcție de necesitățile fiecărei plante se se face groapa de plantare, în care se pune îngrăsământ diluat sau o ”smântână” de pamânt cu îngrășământ. Rădăcinile se asează în groapa de plantare după ce au fost bine îmbrăcate cu noroi prin mocirlire. Pământul care se folosește pentru astupare trebuie să fie curat, foarte bine mărunțit. Se pune pământ treptat, bătătorind treptat și foarte bine pământul pentru a împiedică pătrunderea aerului.

Planta nu trebuie niciodată îngropată mai adânc decât groapa de origine, iar asta se vede pe tulpina puietului.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply