Cum se înființează livada nouă?

0

Livada nouă. Cum ar fi dacă ai putea avea propria livadă? Dacă această idee îți surâde, atunci trebuie doar să mi te alături, deoarece voi încerca să creionez un plan virtual cu livezi tradiționale. Astfel vei avea șansa să descoperi secretele nașterii unei plantații pomicole.

Livada nouă – ce trebuie să știi pentru a porni la drum

Aspecte precum alegerea terenului, proiectarea plantaţiei, asigurarea necesarului de material săditor, pregătirea terenului și respectiv plantarea propriu-zisă sunt elemente indispensabile succesului.

Citește și Vanilla, orhideea aromată

Terenul ales pentru amplasarea viitoarei livezi trebuie să fie în zonele unde specia va întâlni maximul de condiții naturale pentru creștere și rodire, iar brumele târzii și timpurii să aibă apariții cât mai rare. Terenul trebuie să fie fertil, cu pante ușoare și racordat la o sursă de apă. Dacă ai deja un teren, analizează condițiile pe care le poate oferi și alege specia pomilor în funcție de acestea.

La parcelarea terenului, lungimea rândurilor de pomi trebuie să fie orientată pe direcția nord-sud pentru a avea lumină tot timpul zilei. La alegerea distanțelor dintre rândurile de pomi și dintre pomi pe rând ia în calcul atât vigoarea pomilor (dimensiunile acestora la maturitate), cât și forma de coroană aleasă. Pentru a reuși o plantare echilibrată, vei folosi 3-4 picheți pe care îi vei așeza într-un pătrat, dreptunghi sau triunghi.

Citește și Flori tropicale în grădina ta

După ce ai ales terenul pentru livada nouă, acesta va fi supus unor lucrări pregătitoare, precum desfundarea (se va realiza la o adâncime de 50-60 cm în luna august), urmată de mărunțirea solului prin discuire, nivelarea terenului, mărunțirea și tasarea solului cu combinatorul.

Livada nouă – alegerea soiurilor de pomi

Poate ai auzit sau poate chiar ți s-a întâmplat ca un pom care, deși a beneficiat de cele mai bune condiții climatice și agrotehnice să înflorească, dar să nu fructifice. Elucidarea acestui mister constă în faptul că unii pomi au nevoie să se polenizeze cu polen străin (fiind autosterile) de la alte soiuri autofertile pentru ca fructele lor să lege. Nu uita că pentru a obține un efect maxim al polenizării, soiurile trebuie să aibă aceeași perioadă de înflorire, iar distanța dintre soiul de bază și soiul polenizator să nu fie prea mare.

Citește și Crinii de-o zi – lasă soarele să-i vindece!

Plantarea – atât a soiului de bază, cât și a polenizatorului – este bine să se facă toamna, întrucât procentul de prindere este mai ridicat. La plantare vei folosi numai pomi ale căror rădăcini se mocirlesc într-un amestec format din pământ galben (2 părți), balegă proaspătă de vită (1 parte) și apă până la consistența smântânii.

Livada nouă – sfaturi pentru plantare

Pomii trebuie plantați cu punctul de altoire la 3-4 cm mai sus de nivelul solului în gropi care au fost realizate cu puțin timp înainte. După ce s-au acoperit rădăcinile cu un strat de 5-10 cm de pământ, se tasează uniform pământul în jurul pomului. La final, se face un mușuroi pe suprafața gropii de plantare cu restul pământului rămas, fără a se mai tasa.

Trebuie să știi că odată finalizată livada, aceasta este recepţionată şi înregistrată la venituri printr-un act întocmit de către o comisie de la primărie. Actul de recepţie serveşte drept document în baza căruia organele cadastrale efectuează schimbarea destinaţiei terenului, iar primăria scuteşte deţinătorul de teren de plata impozitului funciar până la intrarea în rod a plantaţiei.

Citește și De unde pot cumpăra un avocatier?

Articol adaptat din revista Casa și grădina    *   Text: Carli Marian   *   Foto: © Halfpoint – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply