Noiembrie în grădină – plan de lucru și câteva idei

0

Noiembrie este ultima lună de toamnă. Este luna gutuilor, a perelor brumării, a brumei, a crizantemelor și luna în care toate trebuie puse în bună ordine pentru iarnă. Noiembrie în grădină înseamnă zile ploioase, friguroase și un peisaj din ce în ce mai cenușiu. Dar dincolo de toate acestea, orice om care are o bucată de pământ și care a reușit să se bucure de darurile fabuloase pe care le aduce o gradina (cu pomi, legume sau flori) știe că noiembrie în gradină este prima luna de primăvară, pentru că în cursul acesti luni se fac pregătirile pentru primăvara viitoare.

noiembrie în grădină

Tot ceea ce faci în noiembrie în grădină se va vedea în martie, în aprilie, anul viitor.

Curățarea gradinii este esențială în noiembrie,. O bună, temeinică și corectă curățare a grădinii ănseamnă mai puține probleme anul următor, mai puține buruieni, mai puțini dăunători. Curățați arborii, arbuștii și plantele. Necurățate vor fi atacate de dăunători, mucegaiuri și boli. Frunzele le puteți folosi pentru compost și pentru a acoperi pământul înainte de prima ninsoare.

Pregătirea instrumentelor de grădinărit este o altă activitate de bază pentru finalul lunii noiembrie. Toate sculele, instrumentele și uneltele trebuie curățate, unse cu ulei ca să nu ruginească, reparate, ascuțite și depozitate pentru pentru sezonul viitor. Nu te vei apuca să acuți uneltele de grădină în martie, anul viitor!

Îngrășarea solului este o altă activitate de bază pentru luna noiembrie. Ploile de toamnă, zăpada și alternanța îngheț-dezgheț face ca materiile organice din îngrășămite să intre adânc în sol.

Chiar și după ce ați acoperit pământul cu frunze și v-ați asigurat că acesta are în compoziție nutrienții de care au nevoie plantele pentru a se dezvoltă corespunzător, trebuie să continui lupta cu buruienile, pentru că la primăvară să nu aveți prea multe bătăi de cap din cauza acestora.

noiembrie în grădină

În zonele unde înghețul vine ceva mai greu, noiembrie este luna ideală pentru divizarea plantelor perene. De asemenea puteți plantă trandafiri, anemone, frezii, crini și chiar legume, care vor exploda în vegetație în primele săptămâni de primăvară.

Fiecare zi frumoasă din luna noiembrie trebuie petrecută afară, în grădină. Fiecare detaliu pus la punct în această perioadă va aduce rod bogat, flori frumoase și o gradină mai ușor de îngrijit anul viitor.

Nu uita! Noiembrie în grădină este prima lună de primăvară!

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply