Mobilier exotic: mobila in stil japonez

0

mobila in stil japonez (2)Interioarele japoneze îmbină funcționalitatea cu estetica, sunt deosebit de frumoase si crează o atmosferă proaspătă si calmă.  În prezent se dovedește  a fi un stil de design interior foarte admirat si utilizat, deoarece păstrează tradiția locuințelor asiatice.

Citeste si: Otomanii un detaliu versatil

Contemporanul si clasicul se întâlnesc în designul minimalist si liniile bine definite. Nu este deloc dificil să adopți în spațiul casei tale stilul japonez de design interior deoarece este nevoie doar de ceva creativitate si câteva piese de mobilier. În stilul japonez se folosesc mult materialele naturale, dintre care cel mai mult lemnul.

În majoritatea cazurilor, mobilierul în stil japonez este simplu, iar dacă are elemente de decor, acestea sunt discrete si greu observabile, pentru a nu distrage ochiul de la armonia si echilibrul ansamblului. Suprafața mobilei este finisată, șlefuită si lăcuită conform vechilor tradiții.

Locuitorii Japoniei foloseau și încă folosesc și în prezent „zafu”, niste perne înalte și rotunde sau „zafuton”, perne pătrate dispuse pe podea, în loc de fotolii. Pentru a dormi, în stilul japonez se folosesc saltele subțiri numite „futon”. Ele sunt umplute cu bumbac sau iarbă de mare, se păstrează într-un colț al camerei sau intr-un dulap de-a lungul zilei, și se întind pe podea doar pe timpul nopții.

În tradiția amenajărilor interioare din Japonia nu au facut parte mesele, atât de des întâlnite în casele europenilor. Japonezii foloseau în vechime, pentru scriere, măsuțe joase, înalte de maxim 30 cm, și înca folosesc în prezent aceste măsuțe lăcuite, dotate cu multe sertare.

mobila in stil japonez (3)Culorile potrivite pentru mobilierul unei camere amenajate în stil japonez sunt alb, gri, maro, bej, care vor reflecta echilibrul perfect construit din linii si forme geometrice simple. În prezent, majoritatea pieselor de mobilier japonez sunt produse de serie, doarece mai există doar câțiva meșteri pricepuți în tainele șlefuirii si lăcuirii lemnului.

Citeste si: Accente de decor cu mobila stil baroc

mobila in stil japonez (1)În casele japoneze pereții sunt deseori înlocuiți cu paravane din hârtie, pentru a fi usor mutate după necesități, și pentru a aerisi usor spațiul. Un alt element de mobilier străin de cultura europeana în ceea ce privește amenajările interioare sunt cuferele din lemn și comodele care prezintă multe compartimente asimetrice. Mobila japoneză este realizată cu bun gust, este menită să reziste în timp și prezintă doua mari caracteristici esențiale: este simplă si funcțională.

În amenajările interioare japoneze întâlnim, de asemenea, si suprafețe din piatră șlefuită și materiale textile.  Un element tradițional al culturii japoneze este evantaiul, un indiciu al statutului social. În învățătura chinezească Feng Shui, se spune că un evantai plasat în dormitor, pe peretele deasupra patului, va atrage partenerul ideal. Pentru a evidenția stilul japonez, puteți așeza pe unul din pereții din dormitor un evantai cu flori de bujor si cu păsările fericirii ilustrate pe el.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Echipa Casa si Gradina.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply