Lucruri esentiale pentru gradina in decembrie

0

Decembrie nu este o luna moartă pentru activitățile din grădină. Sunt multe de făcut de la îndepărtarea buruienilor, la tăierile de protecție pentru trandafiri, de la curățatul pomilor până la grija constantă pentru păsări, aliați de nădejde pentru grădina ta tot timpul anului.

Dacă nu sunt zăpezi mari, dacă vremea se păstrează frumosă – și de cele mai multe ori, decembrie aduce mari surprize în ceea ce privește temperaturile, fiind până după mijlocul lunii, deseori o toamnă târzie, decembrie este luna perfectă pentru a te preocupa de pomii fructiferi. Tăierea și curățarea lor este una din activitățile esențiale în decembrie, în grădină.

Tăierea pomilor în timpul iernii poate aduce mai multe beneficii. Pe lângă curățarea plantelor, cenuşa obținută în urma arderii resturilor poate fi un adaos util şi ieftin pentru solul din grădina ta. Efectul principal al îmbogăţirii solului cu cenuşă de lemn este de creştere a pH-ul solului, acesta devenind alcalin.

Operațiunea se face doar dacă temperaturile diurne sunt pozitive și doar dacă pentru următoarele două-trei zile nu se anunță perioade de ger.

Pe lista cu lucruri esențiale pentru grădină în decembrie trebuie bifat și săpatul adânc de toamnă, formarea mușuroaielor de pământ pentru protejarea rădăcinii trandafirilor și a arbuștilor, săparea, tunderea și curățarea gardului viu. Printre lucrările recomandate este acoperirea trunchiurilor pomilor fructiferi cu un strat gros de var pentru protejarea lor împotrivă dăunătorilor.

Deși e iarnă, nu este exclus să fie secetă. Dacă ploile de toamnă au fost sărace, dacă nu este zăpadă și mai ales, dacă nu este ger, plantele trebuie udate. Verifică starea de umiditate a solului și a plantelor din grădină care urmează să treacă peste iarnă. Dacă solul este foarte uscat acestea trebuie udate. Prinde o zi caldă și udă plantele, cu cana, la radacină.

Pe lista cu lucrări esențiale în gradină în decembrie se află și tratamentele de îngrijire a gazonului. Evită să călci pe gazon atunci când acesta este înghețat sau se află sub zăpada, deoarece acest lucru îl va deteriora. Dacă este o iarnă blândă, continuă să tăi gazonul dacă acesta încă mai crește și îndepărtează frunzele căzute de pe gazon.

Nu uita micile zburătoare. Oferă-le semințe, fruste și apă. În semn de răsplată ele îți vor îngriji grădina. Este dovedit că în curțile și grădinile unde păsările primesc hrană, riscurile unor atacuri masive de dăunători sunt mai mici, iar păsările mai multe!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply