5 tufe cu fructe decorative pentru garduri vii

0

Fructe decorative pentru garduri vii

Tufe cu fructe decorative pentru garduri vii – toate plantele pentru garduri vii infloresc si fac fructe – cu conditia, bineinteles, sa nu fie tunse frecvent. Majoritatea speciilor au flori si fructe mici, insignifiante din punct de vedere estetic. Cu toate acestea, exista si garduri vii cu flori mari, frumoase si parfumate, iar unele care poarta fructe interesante – excelente pentru a decora gradinile in timpul toamnei. Despre acestea din urma puteti citi mai jos.

Tufe cu fructe decorative pentru garduri vii – top cele mai potrivite specii

1. Porumbarul (Prunus spinosa) este o planta cu frunze cazatoare care poate atinge 4 metri inaltime. Infloreste primavara devreme, inainte sa formeze frunze, iar toamna se umple de bobite negre, delicioase pentru pasarile salbatice. Tepii tufei tin insa departe de gradina animalele salbatice. Se planteaza toamna, cate trei exemplare pe metru.

2. Cotoneaster este un gen de plante ce cuprinde peste 300 de specii diferite prin forma si culoarea frunzelor si fructelor si prin dimensiunile tufei, care variaza intre 0,5 si 5 metri inaltime. Infloreste la inceputul verii, iar florile pot fi albe, crem, roz si rosii, in timp ce fructele, care raman pe ramuri pana anul urmator, variaza in nuante de portocaliu, rosu si maro sau chiar negru. Se planteaza doua sau trei exemplare pe metru.

3. Paducelul (Crataegus monogyna) este deosebit de rezistent si creste practic oriunde, fiind potrivit pentru cei care isi doresc un gard viu care sa creasca repede si care sa formeze o bariera impenetrabila. Arata bine in toate cele 4 sezoane: primavara vine cu un val alb de flori, vara ofera un fundal verde intens pentru florile din gradina, toamna se umple cu bobite rosii extrem de decorative, iar iarna isi etaleaza siluetele interesante pe zapada alba. Se planteaza trei exemplare pe metru; la maturitate atinge 6 metri inaltime.

4. Ilicele, mai precis orice planta din genul Ilex, poate forma un gard viu extrem de interesant mai ales in perioada toamnei si a iernii, desi arata bine intregul an datorita frunzelor vesnic verzi, lucioase, de un verde intens sau vargate cu galbe si alb, zimtate pe margini. Infloreste primavara, iar toamna se coc fructele ca niste bobite rosii ce raman pe crengi intreaga iarna – le recunosti din felicitarile si desenele de Craciun! Toate speciile de ilice rezista bine in zone umbroase si poluate, formand bariere eficiente impotriva vantului. Poate atinge si 10 metri inaltime daca sunt lasati sa creasca fara sa fie tunsi. Se planteaza trei exemplare pe metru.

5. Plantele din genul Pyracantha sunt pline de tepi periculosi, insa frunzele vesnic verzi, norii de flori albe si fructele in nuante intense de portocaliu si rosu care o acopera in intregime toamna si iarna sunt deosebit de atractive. Exemplarele de Pyracantha sunt viguroase si pot forma garduri de 2,5 sau 3 metri inaltime; se planteaza doua pe metru.

Foto: © tsach – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply