Look aparte cu pietris

0

Te simți atras de amenajările inedite? Poți împrumuta ideea unor grădini pe pat de pietriș, care se bazează pe farmecul originalității și care se pot realiza și întreține destul de ușor.

Imaginația peisagiștilor nu are limite, iar miza pe inedit nu dă greș și este deseori apreciată: genul de grădini răsărite din pietriș este întâlnit nu doar în diverse expoziții de profil, ci și în multe grădini urbane mici. Sunt amenajări aflate sub semnul odihnei – atât pentru privitorii care apreciază liniștea simplității, cât și pentru grădinarii cărora nu le dau mult de lucru. Le-aș recomanda pentru grădinile mici din fața caselor sau doar pentru unele zone mai… altfel din grădinile mari. Pentru a scăpa de lupta cu buruienile, ar fi foarte utilă o folie permeabilă la apă, așezată sub pietriș. Totodată, pentru a menține jocurile de forme și culori ale pietrișului, sunt preferabile delimitări sigure, din benzi metalice puse pe cant. Excesul de flori trebuie evitat nu doar din considerente estetice (accentul punându-se pe simplitate), ci și practice (petalele și frunzele scuturate se adună greu din pietriș).

ierburi pietris
Foto: Flori Lixăndroiu

În acest gen de grădini, ierburile sunt o alegere înțeleaptă, stratul de pietriș le încadrează plăcut tufele, iar spicele se profilează foarte frumos pe el toamna.

Iată alte două exemple de amenajări care au fost realizate tot cu ajutorul pietrișului și care au reușit să dea un aer interesant grădinii. Îți pot servi drept sursă de inspirație în cazul în care te gândești să dai un look aparte propriei tale grădini.

tuburi beton pietris
Foto: Flori Lixăndroiu

Pe pietrișul fin, tuburile mici din beton și florile gingașe revărsate pe discul din piatră compun un tablou surprinzător, dar foarte reușit.

frunzis pietris
Foto: Flori Lixăndroiu

Elementul dominant este modelul geometric în alb și negru al pietrișului. El nu trebuie concurat de flori, verdele frunzișului fiind suficient.

Articol adaptat din revista Casa lux – noiembrie 2014

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply