Livada de buzunar

0

Livada de buzunar

Livada de buzunar este livada pe care o poți înființa chiar în grădină, aproape de casă, pe o suprafață mică de teren, pentru că orice grădină, cât de mică ar fi ea, poate găzdui o livadă. Dacă îţi doreşti să te lauzi cu fructe culese chiar din pomii cultivaţi de tine, dar spaţiul de care dispui este prea restrâns, atunci organizează mai bine terenul şi învaţă să alegi soiurile potrivite. Nimic mai simplu, încearcă şi tu!

Livada de buzunar – sfaturi la început de drum

Trebuie să ştii de la început că o asemenea aventură horticolă nu presupune o investiţie enormă; cu 1500-2000 de lei poţi porni liniştit la drum. Să nu te gândeşti însă că după ce ai plantat pomii, în următorii 15-20 de anii fructele vor apărea singure. Nu! Pe lângă banii cheltuiţi trebuie să investeşti şi timp, şi dragoste.

Un prim pas ar fi alegerea soiurilor de pomi în funcţie de talie (pentru o grădină mică trebuie să te opreşti, evident, asupra soiurilor pitice sau de talie mică), productivitate şi rezistenţă la boli şi dăunători. Este bine să alegi un material săditor care să fie însoţit de o etichetă cu hologramă, aceasta îţi va garanta autenticitatea materialului achiziţionat.

Citește și: Tapiseriile vegetale – opere de artă 

Un pas următor ar fi amplasarea materialului săditor în teren. În zonele bine adăpostite din grădină vei planta speciile sensibile, precum migdalul, caisul, piersicul şi smochinul, restul speciilor putând fi dispuse pe porţiunile rămase. Ca amplasare, pomii de vigoare mică îi vei planta spre sud, iar cei de talie medie spre nord. Atunci când casa este situată pe un teren în pantă, trebuie să iei măsuri de prevenire a eroziunii plantând linii de coacăz, agriş, alun, care să susţină terenul. Dacă te gândeşti să plantezi pomi şi în grădina din faţa casei, trebuie să ai în vedere – pentru stabilirea distanţelor de plantare – talia şi vigoarea arborilor plantaţi pe marginea şoselei, întrucât aceştia ar deveni principalii competitori pentru lumină şi hrană. Trebuie să mai ştii că pomii conduşi pe spalier sau speciile pitice se simt excelent lângă zidurile construcţiilor.

Dacă acum ţi-ai făcut o idee de ansamblu asupra amplasării pomilor în grădină, poţi începe plantarea. Ideal este să plantezi pomii acum, toamna, întrucât până primăvara rădăcinile realizează un contact strâns cu pământul. Pomul îl plantezi în poziţie perfect verticală, având grijă să se elimine tot aerul dintre rădăcini printr-o tasare corespunzătoare, iar punctul de altoire să fie situat la 2-4cm deasupra solului. De aici încolo trebuie doar să te înarmezi cu răbdare, cu dragoste pentru ceea ce faci şi cu pofta de a munci în natură.

Citește și: Maghiranul – sfaturi de cultivare și o rețetă delicioasă

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Carli Marian   *   Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply