Lăcuirea şi tratarea lemnului exterior

0

La o primă vedere, protecţia lemnului poate fi un lucru greu de realizat. Dacă urmăm însă paşii pe care îi sugerează producătorii de produse destinate protecţiei şi înfrumuseţării lemnului, operaţiunea este simplă. Pregatește mobilierul sau obiectele decorative din gradină pentru o iarnă cât încă este frumos afară.

shutterstock_85457644

În cazul suprafeţelor noi de lemn netratat, primul pas (şi poate cel mai important) este aplicarea unui grund de protecţie pe lemnul natur. În afară de rolul său protector împotriva carilor, ciupercilor, altor dăunători specifici lemnului şi înalbăstririi acestuia, grundul asigură întărirea fibrelor de lemn, precum şi aderenţa straturilor de finisare. Următorul pas este reprezentat de aplicarea a minim două straturi de lazură sau lac, în funcţie de suprafaţa ce trebuie protejată, aplicare ce se realizează prin pensulare sau roluire în lungul fibrelor de lemn.

Citeste si: Casă tradițională românească

În cazul recondiţionării suprafeţelor din lemn, se îndepărtează straturile existente prin decapare şi/sau şlefuire până la obţinerea unui lemn curat, sănătos, fără pete şi impurităţi. Ulterior, se procedează ca în cazul suprafeţelor noi.

Inamicii lemnului utilizat în construcţii sunt ciupercile şi insectele xilofage care pot pune în pericol, la un moment dat, siguranţa construcţiei. Cu cât lemnul este mai sănătos, fără coajă, găuri de insecte ori putregai, cu atât se elimină riscul ca acesta să fie afectat de degradarea biologică.

Clipboard01

Contează şi esenţa lemnului folosit la construcţie. Cel de brad sau de salcâm se umflă mai uşor. Indicat este lemnul de esenţe medii sau tari, cum ar fi cel de tei ori de frasin.

Citeste si: Trucuri utile si sfaturi pentru pereti

Uleiul de in e sfânt? Aşa cred unii tâmplari, care sugerează ca lemnul să fie tratat cu acest ulei, înainte de a-l folosi pentru construcţie. Uleiul de in împiedică lemnul să se umfle la umezeală sau să se crape. Tratarea cu ulei se face prin pensulare sau cu ajutorul bidinelei, în 3 sau 4 straturi, în funcţie de puterea de absorbţie a lemnulul, după care se aplică un lac de profunzime şi se dă culoarea.

Lemnul crud nu se lăcuieşte. Întâi, el trebuie stabilizat, astfel încât să nu mai înglobeze umezeala. Lemnele în coajă se lăcuiesc direct. Coaja are deja rolul de hidroizolaţie.

Citeste si: Modele de case din Bucovina. Idei pentru o casa ca in povesti

De ce se exfoliază vopseaua? Cauze posibile: utilizarea unei vopsele de slabă calitate, care are aderenţă şi flexibiltate necorespunzătoare; aplicarea vopselei pe timp de vânt, rece; supradiluarea sau supraîntinderea ei; prepararea necorespunzatoare a suprafeţei sau aplicarea vopselei pe lemnul gol, fără grunduire prealabilă; întărirea excesivă şi fragilitatea vopselei alchidice, pe măsură ce straturile vopsite succesiv îmbătrânesc. Ca soluţie adoptată, se îndepărtează vopseaua desprinsă cu un şpaclu sau perie de sârmă, şlefuind suprafaţa şi netezind muchiile. Dacă apare exfolierea în straturi multiple de vopsea, este necesară îndepărtarea completă până la suport.

Citeste si: Cum ingrijesti mobila de lemn

Înainte să fie revopsit, lemnul trebuie grunduit. Grundul şi vopseaua de bună calitate, pentru exterior, previn reapariţia acestor probleme. Operaţiunea de revopsire sau lăcuire se face atunci când şi dacă stratul iniţial a suferit deteriorări.

ETAPE ÎN TRATAREA LEMNULUI Lemnul folosit pentru construcţii exterioare se trece printr-o baie de ulei de in – impiedică lemnul să se umfl e ori să se crape. Se aplică apoi un lac de profunzime, după care se dă şi culoarea.

IMPORTANT! Între aplicarea straturilor succesive de vopsele va trebui să se respecte timpii de uscare menţionaţi pe ambalaj

Text: Ruxandra Ion

Foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply