Înmulțirea violetelor de Parma. Cum se face și câteva sfaturi bune

0

Violetele de Parma au renumele de a fi printre cele mai iubite plante de apartament. Îți merită pe deplin titlul pentru că sunt nu doar foarte frumoase și elegante, dar și ușor de întreținut. În plus se pot înmulții foarte ușor, iar cele de mai jos sunt utile celor care fac asta pentru prima dată, dar nu doar lor. Sfaturile acestea te vor ajuta să ai violete multe și frumoase. Este una dintre caracteristicile lor: arată spectaculos atunci cand sunt mai multe la un loc!

Etapele de dezvoltare a violetei de la frunzulița recoltată, până la o plantă sănătoasă.

Recoltează frunze doar de la plante sănătoase. Taie frunza cu o codiță cât mai mulgă pentru ca apoi să o poți ajusta. Taie codița oblic. Porțiunea rămasă trebuie să aibă lungimea de aproximativ 1 cm.

Lasă frunza să se odihnească 10-15 minute, timp în care rana formată în timpul ruperii se va usca și se va cicatriza. Se previne infectarea plantei.

Pregătește un recipient mic, cu volumul de 80-100 ml eventual dintr-un material reciclabil, sau fă un pahar din hartie nealbita (maro sau carton). Fă cateva găuri de drenaj.

Citeste si: Saintpaulia (violeta africană), sfaturi de îngrijire

Pregătește substratul pentru plantare, din amestecul a trei parti de turbă și o parte perlită, sau foloseste amestecul simplu de pamant de flori.Umple recipinetul cu substrat, fără să-l bătătoriți și înfige codița frunzuliței în el. Nu este necesar să udați substratul imediat după plantare. Se udă în ziua următoare cu câteva picaturi de apă. Ca să se înrădăcineze, violeta nu are nevoie de o cantitate mare de apă.

Protejează răsadul cu un clopot de plastic făcut dintr-o sticl de plastic decupată (astfel nivelul de umiditate se va menține la un nivel potrivit). Dacă interiorul se acoperă cu condens, ridica clopotul pentru cateva minute și așează-l la loc, fără să mai adăugați apă pe substrat.

inmultirea violetelor de Parma. Cum se face și câteva sfaturi bune

Înrădăcinarea durează 20-30 de zile, iar peste 2-3 luni noua plantă va începe să formeze noi frunze. Pe parcursul următoarelor luni puiul de violetă va crește. Când va prezenta minim șase frunzulițe, dintre care 2-3 vor avea lungimea de circa 5 cm, poate fi scoasă din vasul de creștere și transplantată, sau pusă direct într-un ghiveci cu diametrul de 9 centimetri, în care violetele se simt foarte bine.

După replantare creșterea stagnează o lună, după care se va relua accelerat. Violeta trebuie transplantată într-un ghiveci încă și mai mare atunci când diametrul rozetei de frunze depășește de trei ori ori diametrul paharului.

Ține cont că solul nu trebuie presat. decât foarte ușor la suprafață, în jurul plantei. Un sol foarte afânat este ideal pentru violete.

Citeste si: Beneficiile florilor galbene

Text: Otilia Ignat/sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply