Saintpaulia (violeta africană), sfaturi de îngrijire

0

Violeta africană a fost descoperită în Tanzania și numele ei popular provine din asemănarea acestei plante tropicale cu violetele. Florile roz, albe, roșii, bicolore, simple sau bătute, cu margini netede sau franjurate, sunt decorative. Frunzele sunt rotunde ori în formă de inimă, cu partea superioară acoperită cu puf verde, în timp ce partea inferioară este roșie sau verde. Planta înflorește în general cu perioade de repaus, din noiembrie până în februarie-martie.

Saintpaulia este o plantă căreia îi place apa și este avidă de îngrășăminte. Administrează-le în timpul perioadelor de creștere și înflorire, o dată la două săptămâni. Apa nu trebuie să staționeze pe frunze, deoarece se pot păta sau putrezi. Trebui să  ții violeta africană în locuri foarte luminoase, în tot cursul anului.

Iarna, pentru Sainpaulia temperatura trebuie să fie de cel puțin 12 grade Celsius. Este sensibilă la păduchi. Florile și frunzele pot fi infestate cu mucegaiul frunzelor, botrytis și făinare. Nu o uda în exces și nici nu o expune direct la razele solare. Amestecul de pământ în care se dezvoltă cel mai bine este format din turbă, nisip, compost. Transplanteaz-o în fiecare primăvară sau vară, când ghiveciul este plin de rădăcini.

Violetele se înmulțesc cel mai ușor prin butași din frunze; taie frunze cu tot cu codiță și înfige-le până la jumătatea codiței, într-un ghiveci cu turbă amestecată cu nisip sau ține-le în apă până fac rădăcini bogate, după care plantează-le în pământ amestecat cu turbă.

Asigură-le mai multă lumină plantelor tale de Saintpaulia plasând în spatele ghivecelor fie o oglindă, fie un carton acoperit cu o folie alimentară. Nu îndepărta plantele de fereastră mai mult de un metru, oricât de luminos ți se pare apartamentul. Iarna, când zilele sunt scurte și întunecate, este bine să le asiguri un surplus de lumină. Cel mai bun în acest sens este tubul de neon pentru că nu încălzește.

Citeste si: Vrei să ajuți albinele? Ai grijă de păpădii

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply