Iedera englezeasca, solutie perfecta pentru umbrare

0

house-837743_960_720Iedera englezeasca, pe numele ei oficial Hedera Helix, este cea mai cunoscuta specie de iedera, cultivata in gradini si parcuri si concureaza cu succes varianta vitei de vie salbatice, foarte populare la noi.

Iedera englezeasca, o planta agresiva

Iedera englezeasca este o foarte buna alegere in zonele urbane, in parcuri si in zonele poluate, tocmai pentru ca este extrem de adaptabila, rezistenta, prolifica si are extraordinara capacitate de absoarbe praful si noxele din atmosfera.

Iedera englezeasca are ramuri lungi, groase si lignificate, care pot fi foarte usor dirijate pentru a acoperi pereti si fatade, bolte si garduri. Ofera o umbra deasa si persistenta si contribuie la mentinerea unei temperaturi plecute.

window-1029601_960_720Iedera englezeasca poate fi lasata sa atarne, dar cel mai bine este sa fie ajutata sa se catere, pana gaseste zona unde se poate descurca singura.

Citeste si: Vita salbatica, culoare pentru ziduri si garduri

Iedera englezeasca este o specie care poate fi intalnita si in flora spontana, prin padurile de la campie. Exista mai multe varietati, clasificate in functie de frorma si coloritul frunzelor. Cele mai cunoscute sunt Cristata, care are marginile frunzelor usor dantelate, Marmorata, cu frunzele patate cu alb si  Scutifolia, care are frunza mare, verde, cu cinci lobi, spre deosebire de celelalte care au trei lobi.

Hedera Helix se inmulteste foarte usor, prin butasire. Daca tii in paharele cu apa fragmente de tulpina, acestea vor inradacina in scurt timp. In momentul in care radacinile au crescut suficient de lungi, butasul se muta intr-un vas de mici dimensiuni cu un pamant fertil, alcatuit din doua parti pamant de gradina si o parte turba roscata. Cel mai bine se planteaza primavara sau toamana, inainte de a veni gerul.

Iedera englezeasca se poate transforma intr-o tufa trebuie sa-i tai varful cand ajunge la circa un metru inaltime. Din varf vor lua nastere nenumarati lastari care vor lasa impresia unui copacel pletos. Deseori are nevoie de sustinere, pana in momentul in care tulpina o sa devina suficient de groasa pentru a se putea sustine singura.

Citeste si: Plante care se ingrijesc usor

Iedera este sensibila la lumina, astfel incat daca umbra este prea deasa, frunzele ei vor capata o nuanta verde inchis, datorita cantitatii mari de clorifila pe care planta o produce. Daca din contra, este tinuta prea mult in soare, frunzele se vor ingalbeni.

Dintre toate plantele care rezista bine intr-un mediu fara prea mult soare si umezeala, iedera englezeasca este cea care se dezvolta cel mai repede si chiar poate pune in pericol alte plante prin viteza raspandirii si prin umbra pe care o face. Iedera este o liana astfel ca este o planta cu dezvoltare agresiva, iar ingradina trebuie cu grija taiata si ingrijita, in caz contrar o sa ia in stapanire toata gradina.

Citeste si: Umbrare de gradina. 4 solutii simple si practice

Iedera englezeasca face flori micute alb-verzui. Florile nu fac rod decat in mod exceptional.

Sursa foto: freedigitalphotos.net/

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply