Gustul culorii si contrastele cromatice

0

contrastele cromatice (3)Culoarea are gust, iar contrastele cromatice din casă sunt ca sarea și piperul din mâncare. Culoarea are darul de a îmbrăca, de a da personalitate și viață casei tale, fie că este vorba despre interiorul sau exteriorul ei. Există o inexplicabilă teamă de culoare care duce la interioare monotone, fără vlagă și fără viață.

Prea puțini sunt cei care dau cu adevărat culoare pereților și casei în general, după cum sunt prea puțini cei care îndrăznesc să folosească contrastele cromatice în casă. A simți gustul culorii este un dar, dar și o abilitate care se poate educa și care se poate forma.

Citeste si: Gri otel, o provocare extravaganta pentru casa

Contrastele cromatice din casă sunt unul din cele mai folosite trucuri în materie de amenajări interioare, iar modul în care sunt folosite pot face o casă să pară absurdă sau decupată dintr-o revistă. Dacă mergi pe ideile tale, fără a cere sfatul unui specialist, atunci trebuie să faci puțină muncă de cercetare-documentare înainte.

contrastele cromatice (1)Observă detaliile reproducerilor din albumele de arta, mergi şi vizitează muzee, intră în librării şi biblioteci şi îndrăznește să răsfoiești albumele de arhitectură! Accesează site-urile de specialitate pe internet și în felul acesta gustul culorii se va educa.

Iată câteva principii care stau la baza contrastelor cromatice și care vor face dintr-un interior banal, o casă de lux, fără nici o investiție suplimentară.

Mare atenţie la tonurile de alb. Albul are mii de nuanțe, fiecare cu efecte în casă. Albul pur se foloșește doar pentru tavane și nici acolo întotdeauna. Albul poate fi stralucitor, pudrat, cu tente de culoare, cu ape și cu umbre. O încăpere cu pereți și tavan alb poate fi un vis dacă folosești alburile saturate sau colorate sau un coşmar. Albul este culoare care se adaptează cel mai bine la contrastele cromatice și, cu alb, contrastele cromatice sunt cel mai ușor de realizat.

Citeste si: Cum decorezi o camera alba?

Pe un perete alb, stau foarte bine piese de mobilier negre, rafturi sau polițe, ori o canapea neagră, după cum la fel de bine, în spatele unei canapele albe, peretele poate să fie colorat, de la roșu până la mov, verde sau negru stralucitor de mătase.

Un perete negru este extrema pentru contrastele cromatice și scoate în evidență tot decorul, dar mărește și spațiul. Vopsește grinzile tavanului în negru. Adaugă accesorii negre într-un decor alb sidefat sau alb roz. Combină texturile diferite în nuanțe de negru: o masă cu luciu de abanos și o cuvertura de catifea neagră, perne decorative cu tafta şi mărgele, draperiile în dungi late verticale alb-negru-gri, o fructieră de sticlă sau un sfeşnic cu braţe, un lampadar cu ciucuri de sticlă și decorul din casă o să prinda strălucirea interioarelor de pe coperta revistelor de decorațiuni.

Citeste si: Griuri colorate. O solutie usor de realizat

contrastele cromatice (4)Contrastele cromatice sunt elementul care poate da volum unei încăperi mici, iar cea mai bună tehnică este cea în care alegi două culori tari pentru a umple cu ele volume mari, fie un perete, fie podeaua, fie piesele de mobilier. Culorile tari, împreuna, prin contrastul cromatic pe care îl realizează, se domolesc reciproc, dar culoarea rămâne și face din cameraă un loc confortabil și cald.

Chiar și culorile mate, terne pot prinde viață daca se folosesc contrastele cromatice. Maroul și nuanțele de bej, printre cele mai preferate în casă, deși terne și monotone, pot prinde viață dacă sunt însuflețite cu nuanțe tari de ro;u, galben portocaliu și verde iute. Brunul, maroul și bejurile sunt culorile pământului și ale lemnului, astfel că inevitabil le avem în casă.

Citeste si: Tendinte pentru culoarea peretilor

Contrastele cromatice cele mai bune sunt cele în care algi variantele deschise de brun, în combinaţie cu galben pai, verde praz, cărămiziu, violet, griuri tari sau oranj. Un interior dominat de tonuri şi nuanţe de brun poate fi accesorizat cu elemente aurii sau argintii. Îndraznește și vopsește un perete în culoarea cicolatei cu lapte, pune pe el o oglindă mare cu ramă sofisticată aurie și așează pe podelele de lemn un covor roșu. Pune perdele albe cu inserții aurii și redactorii revistelor de decorațiuni îți vor bate la ușă ca să faca din camera ta bruna coperta revistei lor!

Despre contrastele cromatice și efectele lor în casă se poate vorbi mult, așa că subiectul rămâne deschis!

Sursa foto: ©virtua73-Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply