Gradinile romane, gradinile ordonate

0

Cele mai ordonate grădini sunt grădinile romane. Grădinile romane permit cultivarea legumelor, dar și organizarea unor spații decorative cu flori și plante pentru ambient plăcut în grădină. Grădinile romane sunt una din cele mai bune soluții pentru că permite organizarea grădinii cu legume în parcele bine delimitate, controlul foarte bun asupra calității pământului, o eficientă îngrijire a plantelor și, nu în ultimul rând, un aspect extrem de plăcut pentru grădină.

Citeste si: Lucrarile de primavara in gradina. O lista de prioritati

Răzoarele, straturile înălțate sunt în fapt temelia pentru ceea ce înseamnă grădinile romane. Grădinile romane, fiind grădinile cu straturi de pământ înălțate, delimitate cu materiale diverse: lemn, piatră, cărămidă, plastic de zolene de trecere și alei. Rezultă o grădină organizată, extrem de frumoasă.

Grădinile romane au și avantajul de a permite foarte bine controlul sănătății plantelor pentru că răzoarele nu permit trecerea dăunătorilor de la un pat la altul.

Cum se realizează efectiv grădinile romane?

Delimiteaza parcela pe care urmează să organizezi grădina. Eventual fă un plan, pe hârtie, respectând proportiile și vezi exact ce formă finală poate avea grădina. Un plan este foarte util și de mare ajutor.

Citeste si: Plante care se ingrijesc usor

grădinile romane (1)Delimitează răzoarele. Mai înainte de orice delimiteaza parcelele cu piroane legate între ele cu sfoară pentru a avea o idee despre forma finală. Fixează scândurile sau alte materiale pentru a forma răzoarele de formă pătrată sau dreptunghiulară. Poți să folosești  cărămidă sau alte materiale, dar cea mai eficientă este scândura lată. Lățimea scândurii va determină înălțimea cofrajelor și respectiv grosimea stratului de pământ.

Citeste si: Zambile pentru ghiveci

Umple răzoarele cu pământ de calitate, dar adaptat fiecărui tip de plantă pe care urmează să o cultivi. Un plan și o strategie clară cu ce plante urează să crești în grdinile romane este mai mult decât necesar și util. Atunci când solul din grădină nu este foarte bun acesta poate și trebuie îmbunătățit cu substanțe nutritive. Pământul trebuie bine îndesat, dar cu măsură pentru a rămâne afânat.

Grădinile romane au avantajul de a nu lăsa apa să băltească ceea ce este extrem de util dacă aceste răzoare sunt realizate în zonele joase din grădină sau în cele în care apa are tendința să stagneze. Totodată sunt foarte bune în zonele cu pământ lutos, acolo unde apa băltește și nu penetrează solul. Există și dezavantajul de a folosi mai multă apă pentru a uda parcelele cu plante care au nevoie de mai multă apă. Pentru această situație este foarte bine dacă primul strat de pământ din răzoarele din grădinile romane o să fie de pământ lutos sau să folosești un strat de frunze uscate umezite ca prim strat pentru a menține umiditatea solului.

Scurgerea apei în exces este oricum un avantaj pentru că solul rămâne mai cald, iar plantele cresc mai repede și mai bine.

Înălțimea răzoarelor din grădinile romane este foarte importantă pentru ca acestea trebuie să fie în acord cu nevoile plentelor pe care le vei planta. De exemplu cele  multe legume și flori nu au nevoie de o adâncime mai mare de 15-20 de centimetri, dar există și plante care au nevoie de 30-40 de centimetri de sol pentru formarea rădăcinilor. Din nou, planificarea și stabilirea exactă a culturilor este esențială, pentru că un răzor se poate înălța cu dificultate dacă este realizat din lemn.

Mai trebuie spus că zona dintre răzoare trebuie acoperită cu nisip, mulci sau pietriș fin, iar lemnul folosit la construcția răzoarelor din grădinile romane trebuie să fie rezistent la umezeală.

Un alt amănunt esențial este acela că răzoarele trebuie să fie perfect nivelate, o înclinare de unul-trei grade poate duce la scurgerea apei într-o  direcție.

Sursa foto:

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply