Grădina cu brândușe

0

Monica Viericiu
Când primăvara abia își face curaj să vină și zăpada începe să se topească, apar vesele și pline de culoare capetele a câteva flori frumos colorate, care aduc veselie și prospețime. Este vorba de brândușe, Crocus, cum se numesc științific, care se cultivă ușor, așa că merită să se găsească în orice grădină.
Sunt plante cu bulbi, care se simt la fel de bine în ghivece sau dacă sunt plantate direct în solul grădinii. Genul Crocus cuprinde aproximativ 80 de specii cu flori de culori diferite, de la alb, galben și lila până la roșu, mov sau chiar bicolore.  dintre acestea unele înfloresc primăvara devreme, iar altele toamna.

branduse Crocus
Foto: www.pixabay.com
Ca toate bulboasele necesită un sol fertil, cu conținut mare de humus, dar totodată bine drenat, deoarece sunt sensibile la umiditatea în exces. De aceea întotdeauna înainte de plantare, în groapă sau la baza ghiveciului se pune un strat de nisip grosier apoi restul de pământ în care să fie și puțin nisip. Adâncimea de plantare se stabilește la bulboase după mărimea bulbului, de 2-3 ori înălțimea acestuia, ceea cea în acest caz echivalează cu aproximativ 8 cm. De reținut că între bulbi se lasă o distanță mai mare, fiindcă se vor înmulți repede, iar dacă sunt foarte înghesuite, brândușele vor produce tot mai puține flori.
Dacă vrei să te bucuri de ele primăvara, atunci plantează bulbii toamna, prin septembrie-octombrie. Dacă primești un ghiveci cu brândușe, atunci pune-i apă doar cât durează perioada de înflorire, deoarece odată cu ofilirea florilor și uscarea frunzelor, planta trebuie lăsată să se odihnească, așa că se sistează udările și se lasă bulbii în repaus. Dacă ai sădit brândușa în grădină, pune un semn, să știi unde este și să sapi cu grijă pe lângă ea. Altfel este foarte posibil să uiți de ea. Brândușele rareori cresc mai mult de 8 cm înălțime, iar floarea lor atinge cam 5-7 cm în diametru, așa că vor arăta mai bine în pâlcuri, în care să combini culorile. Mult succes!
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply