Frumuseți din Andaluzia I

0

Andaluzia este o comunitate autonomă, în sudul Spaniei. Reunește provinciile Almeria, Cadiz, Cordoba, Granada, Huelva, Jaen, Malaga și Sevilla. Numele provinciilor din Andaluzia sună ca niște invitații de a le vizita capitalele, de regulă cu aceleași denumiri. Dar sunt atâtea stațiuni sau sate fermecătoare ce te introduc poate și mai bine decât marile orașe în sufletul străvechi al regiunii…
Costa del Sol e o destinație foarte apreciată pentru vacanțe la mare, dar și ca bază de plecare într-un punct sau altul din Andaluzia. Dacă ajungi aici, vizitează și Frigiliana, ca să vezi un sat alb ca laptele.

Andaluzia sat Frigiliana
Foto: Flori Lixăndroiu

În spatele pereților de un alb imaculat și al ușilor cu patina vremii, localnicii își duc viața în modul cel mai firesc, făcându-te să te gândești că liniștea și seninătatea mai sunt atribute ale traiului cotidian.

La plimbare prin Frigiliana

E greu să definești acest sat alb și să-i descrii tot farmecul. Situat la o altitudine de 318 metri, e cocoțat pe creste pe care unduiesc străzile înguste, în urcuș domol sau mai susținut, spre zările albastre. O plimbare pe străduțele lui întortocheate, pe scări pavate cu pietre sau cărămizi dispuse în tot felul de modele, printre zidurile albe încărcate de flori și intrările caselor plasate ingenios pe denivelările terenului, te încântă. Frigiliana e un loc în care nu alergi după un obiectiv turistic sau altul, ci te lași copleșit de poezia lui și-i urci și-i cobori fascinat străzile abrupte. Însă nu rata biserica parohială din secolul al XVI-lea și nici cele trei case din secolul al XVII-lea, cele mai vechi din sat. Urcă până sus, unde ți se deschide panorama asupra întregii regiuni, apoi, cu sufletul îmbătat de puritatea frumuseților zărite, coboară și spre desfătări mai lumești, precum vinurile bune de aici. Cu o tradiție străveche, de pe vremea grecilor, poate chiar a fenicienilor, producerea vinului face faima regiunii. Nici uleiul de măsline nu rămâne mai prejos, iar obiectele de ceramică merită și ele toată atenția.

Articol adaptat din revista Casa lux – octombrie 2011

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Turcia, o destinație irezistibilă

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply