Frezii pentru gradina. Cateva sfaturi pentru rezultate bune

0

Este posibil sa ai frezii pentru gradina, dar pentru asta trebuie sa respecti cateva sfaturi.

Frezia este originara din Africa meridionala si a ajuns in Europa pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, denumirea ei fiind un omagiu adus de catre un botanist medicului german H.Th.Freese care a descris si incadreat planta in locul ei in arborele botanic.

Frezia este simbolul misterului, ea fiind o floare misterioasa, care nu isi degaja parfumul, decat intr-un ambient prietenos, atat ca temperatura si umiditate, cat si ca emotia cu care este ingrijita. Cu alte cuvinte frezia trebuie ingrijita cu multa dragpste si cu multa atentie, pentru a te putea bucura de farmecul, culorile si parfumul ei.

Frezia este o planta bulboasa, care se cultiva atat in exterior (cand clima o permite) cat si in interior. In zonele cu clima rece este de preferat sa o tii in casa, sau cel mult in ghivece pe care sa le duci vara pe terasa sau balcon, iar iarna sa le poti pune la adapost. In zonele reci, frezia infloreste vara. In zonele cu clima rece bulbii trebuie extrasi din sol toamna, daca frezia a stat in gradina, nu in ghiveci, dar in zonele mai calde, unde gerurile iernii nu sunt un pericol, bulbii pot ramane in sol, frezia fiind o planta perene.

Bulbii de frezii pentru gradina se planteaza in solul din gradina abia in aprilie. In cazul bulbilor de primavara nu mai este necesar sa ii ingropam atat de adanc, ci vom respecta cerintele fiecarei specii. In aceasta perioada temperaturile se mentin inca pozitive si noaptea si nu exista pericolul de inghet. Bulbii plantati au timp sa isi dezvolte radacinile dar vor intra rapid in repaus vegetativ pe masura ce temperaturile vor scadea si nu vor creste frunzele.

Plantarea bulbilor in gradina se face la cinci centimetri adancime si ala distanta de o palma unii de altii. In ghiveci se planteaza mult la suprafata si apropiati unul de altul. Ceea ce trebuie spus este ca ingrijirea si cultivarea freziilor in ghivece este destul de dificila. Si intr-un caz si altul, bulbul se planteaza cu mugurele in sus si se acopera cu un strat subtire de pamant.

Pentru frezia de gradina, plantarea adanca a bulbului este o solutie foarte buna pentru a proteja bulbul de inghet. Adanc, in acest caz inseamna 10-15 centimetri. Plantarea adanca iti va aduce flori undeva la finele lui mai, inceputul lui iunie.

Indiferent unde pui bulbii de frezie este obligatoriu sa ii plantezi intr-un sol care dreneaza foarte bine. Ideal este un strat de catva centimetri la vaza, acoperit de un strat de sol hranitor pentru ca bulbul de frezie este foarte sensibil la stagnarea apei si la baltire.

In general infloririle abundente epuizeaza bulbii si au nevoie de hrana suplimentara – de preferat un ingrasamant special pentru bulbi care trebuie aplicat in perioada de inflorire in fiecare saptamana.

Alege un mix de culori pentru un efect special. Freziile in solul din gradina nu trec de 40-50 de centimetri inaltime. Remarcabil pentru freziile de gradina este ca florile persista multa vreme, iar fiecare bulb va produce cel putin 3-5 tije florale. Indeparteaza prin taiere tijele florale uscate pentru a stimula inflorirea si productia de flori.

Sursa foto: pixabay.com

 

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply