REPORTAJ! Flori care împodobesc viaţa – II

0
Cristi Niculescu
Cristi Niculescu
Dragi cititori,
Continuăm reportajul de aici, realizat în Săcele.
Cei doi copii ai familiei Gabor sunt plecaţi în Danemarca, fiul cel mare a terminat un master şi a primit un post la o universitate, iar întâmplarea a făcut ca fiica cea mică să plece în aceeaşi ţară, pe cont propriu. În prezent camerele copiilor au rămas libere, iar părinţii s-au gândit ca în perioada anotimpului rece să mute florile aici, deoarece beciul nu este tocmai potrivit, din cauza umezelii ridicate.
În fiecare an, Cristina şi David achiziţionează flori noi, care se alătură numeroaselor specii existente deja în grădină și în ghivece, formând un curcubeu de trandafiri, petunii, begonii, hortensii și orhidee. „Dacă mergem undeva și vedem flori, nu ne putem opri să cumpărăm ceva…” concluzionează zâmbind Cristina Gabor. Așa au adus acasă flori din Grecia, Turcia, Ungaria, dar și din România, de la serele din Mizil. Clima din Săcele este destul de dificilă, montană, cu multe precipitații, deosebindu-se uneori și de clima unei localități precum Hărman, aflată la doar 20 km depărtare. Ca exemplu, perioada de înflorire în orașul Pitești, unde David pleacă des în delegații, se află cu 2-3 săptămâni înaintea zonei Săcele.
rep4
Cristi Niculescu
Pe viitor, cei doi soți și-ar dori o casă mai mică și o grădină mai mare, acum, că au plecat copiii din țară. David se gândește poate să se și recalifice, să facă un curs pentru un grădinărit de întreținere, iar dacă ar găsi clientelă i s-ar părea mult mai relaxant să facă acest lucru, decât să meargă la muncă zi de zi.
Atunci când pleacă în concediu și nu se mai pot ocupa de grădinărit, cei doi îl aduc pe tatăl Cristinei, care are venerabila vârstă de 82 de ani. Atunci când acesta nu va mai putea să vină, vor trebui să găsească un vecin amabil, care să se priceapă să le îngrijească multitudinea de flori. Toți prietenii care ajung în grădina familiei Gabor încep să-și scoată telefoanele și aparatele foto și să fotografieze plantele colorate pentru a le posta pe rețelele de socializare. Adeseori cunoscuții îi întreabă în ce grădină botanică au fost, deoarece este foarte frumos ceea ce văd în imagini.
După o vizită care s-a întins pe parcursul unor ore bune, am rămas impresionat de frumusețea grădinii, de atenția dovedită prin fiecare aranjament și de pasiunea pe care cei doi soți o depun prin munca dusă zi de zi în micuțul lor paradis floral.
 
Text: Cristi Niculescu
Foto: www.cristiniculescu.com
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply