Flori de Craciun gătite de sărbătoare

2

Decembrie este prima lună de iarnă calendaristică. Începe cu Sfântul Nicolae și se încheie cu una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, Crăciunul.

În această perioadă decorațiunile se schimbă. Și florile mele au straie de sărbătoare. Dacă până să izolez termic apartamentul trebuia să adăpostesc plantele pe unde puteam, pentru a trece cu bine iarna, acum toate rămân să ierneze în balcoane. Astfel, de câțiva ani, „grădina” se îmbracă și ea în straie de sărbătoare. Suportul principal pentru de-corațiunile de Crăciun îl constituie lianele (vița de Canada, Mâna Maicii Domnului, vița de cameră și Cobea), celelalte plante completând și ele decorul.

Anul trecut Cobea și-a etalat florile-clopoțel alături de clopoțeii din decorațiuni. Acestora li se adaugă câteva plante care înfloresc chiar în perioada Nașterii Domnului, numele lor amintind de această sărbătoare a lumii creștine. Este vorba, printre altele, de Crăciunel, Steaua Crăciunului și ardeiul de Crăciun, dar și câteva rude ale acestora.

Crăciunelul (Schlumbergera, sin. Zygocactus) este cel mai cunoscut dintre ele. Am două specii, S. truncata și un hibrid rezultat din încrucișarea dintre S. truncata și S. russellina, numit S. bridgesii (sin. Schlumbergera x buckleyi). Hibridul acesta are florile cu simetrie bilaterală (zigomorfă) care seamănă cu o pasăre în zbor, iar tulpinile aplatizate (confundate cu frunzele) au marginile dințate. Pentru a înflori are nevoie de o temperatură în jurul a 15 grade Celsius (nu mai mică de 13 grade Celsius), lumină foarte bună (soare filtrat, nu direct) și pământ ușor umed.

De la apariția primilor boboci și până la trecerea florilor se fertilizează la două săptămâni cu un îngrășământ special pentru cactuși. Ca și celorlalți cactuși, nu-i place apa calcaroasă, cea mai bună fiind apa de ploaie. Pentru a corecta reacția alcalină, lunar în perioada caldă, adaug o lingură de oțet alimentar la un litru de apă de robinet. Vara nu trebuie ținut la soare direct, ci în penumbră, la o temperatură ideală de 19-20 grade Celsius. Înmulțirea se face la sfârșitul primăverii, prin butași de tulpină, cu cel puțin două articulații care se plantează direct în ghiveci și se ține la umbră. Atenție! Udatul în exces determină putrezirea plantei.

Steaua Crăciunului (Poinssettia pulcherrima sin. Euphorbia pulcherrima) pentru a „înflori” are nevoie de o perioadă de 8 săptămâni în care trebuie ținută la întuneric total, timp de 14 ore zilnic (de seara devreme, până dimineața), lucru greu de realizat în sistem gospodăresc. Florile adevărate sunt nesemnificative și sunt înconjurate de bractee (frunze colorate) ca urmare a tratamentului menționat anterior. Acestea țin 2-6 luni. Atenție! Ca toate plantele din această familie botanică, are o sevă albă iritantă, care conține alcaloidul euphorbină. Euphorbia splendens (sin. E. millii).

Coroana lui Iisus are tulpini spinoase, este rudă cu Steaua Crăciunului, are tot bractee colorate, dar în condiții naturale iarna și sevă iritantă.

Ardeiul de Crăciun (Capsicum annuum) își etalează fructele de cele mai multe ori roșii, de forme diferite (conice, cilindrice, sferice) în perioada Crăciunului. Florile pot fi albe, albe cu margini violet ori violet. În spațiu închis, așa cum am eu, are nevoie de polenizare artificială. Iarna suportă minim 10 grade Celsius, pământ ușor umed în permanență. Înmulțirea se face prin semințe primăvara la 18-21 grade Celsius. Atenție! Fructele sunt foarte iuți și pot irita pielea din jurul ochilor și gurii din cauza unui alcaloid numit capsaicină, care dă gustul iute, arzător. Varietățile pe care le am, au nu numai flori de culori diferite și fructe de forme diferite, ci și culori diferite ale fructelor, în funcție de stadiul de coacere în care se află fiecare (verde, violet, portocaliu, galben și roșu). – vezi foto sus

Cireșul de Crăciun (Solanum capsicastrum) și Cireșul de Ierusalim (Solanum pseudocapsicum) sunt rude ale ardeiului ornamental de Crăciun și își colorează fructele sferice tot iarna. Vor soare direct, ideal 16 grade Celsius și pământ mereu umed. Fructele roșii ori portocalii sunt periculoase, conținând alcaloidul numit solanină. S-auzim numai de bine! Crăciun fericit tuturor!

Citeste si:

Sursa: Petrea Chiru/ sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

    • Va multumim frumos pentru urari! Va dorim sarbatori fericite alaturi de toti cei dragi si un an mai bun decat cel care se încheie! Fie ca 2015 sa va aduca sanatate, putere de munca, flori frumoase si multe bucurii! La multi ani!

Leave A Reply