Flori de gura leului – cum le îngrijești?

0

Flori de gura leului, cu spicele lor pline și colorate, decorează grădina, terasa, ghivecele. Sunt flori care pot apărea spontan, din semințe purtate de vânt, dar de cele mai multe ori va trebui să te ocupi personal de plantarea lor. În rest, nu prea ai mare lucru de făcut, căci sunt plante nepretențioase, mai ales dacă le-ai ales de la bun început locul ideal.

Flori de gura leului pot creşte şi în condiţii aspre precum pe pereţi de piatră, stâncării și chiar acoperişuri. Se pot cultiva atât în grădină, cât şi în ghiveci, cu condiția să fie poziționate în plină lumină, într-un sol bine drenate, ținut în permanență umed.

Citește și De ce nu înfloresc hortensiile?

Ce faci totuși dacă plantele încep să aibă probleme?

Flori de gura leului (Antirrhinum) – remedii pentru cele mai frecvente probleme

Simptome: Foliajul plantei prezintă schimbări cromatice, pe suprafaţa acestuia fiind prezente pete maronii-roşcate, uşor aspre, prăfoase la atingere.
Cauză: Cu toate că, în principiu, nu găsești flori de gura leului care să fie sensibile la boli, unele exemplare pot fi totuşi atacată de rugină, deoarece boala este frecvent prezentă în grădini. Aceasta se poate transmite foarte uşor de la o plantă la alta chiar dacă nu sunt din aceeaşi specie.
Remediu: Pentru a preveni infecţia se asigură o umiditate adecvată cerinţelor plantei şi o bună circulaţie a aerului în acea zonă. În cazul infecţiei se foloseşte un fungicid conform indicaţiilor de pe ambalaj. Acesta se aplică pe toate plantele afectate şi pe cele din jur, pentru a preveni extinderea infecţiei.

Simptome: Întreaga plantă îşi pierde din vigoare, se îngălbenește, se ofilește şi apoi moare, aparent fără nici o explicaţie.
Cauză: Chiar dacă planta părea sănătoasă, avea lumină suficientă şi s-a dezvoltat corespunzător o perioadă bună de timp, trebuie verificată mai atent. În cazul ofilirii complete, dacă planta este scoasă din pământ, se  poate observa rădăcina mucegăită. Acest lucru se datorează excesului de umiditate, dar şi unui sol argilos, slab drenat.
Remediu: Ca tratament se va regla regimul hidric, iar solul se va afâna uşor, dacă se poate.

Citește și Piscina îngropată – poliester sau beton?

Simptome: La prima vedere planta pare sănătoasă, dar dacă se va analiza cu atenţie, se pot oberva unele frunze încreţite, iar pe dosul acestora mici colonii de afide.
Cauză: Afidele sunt dăunători întâlniţi frecvent la plantele de grădină, reuşind să migreze de la o plantă la alta, consumând avid chiar și flori de gura leului.
Remediu: În cazul unui atac minor, singura problemă ar fi cea de ordin estetic. Dacă infestarea se extinde, poate cauza chiar moartea plantei. Se recomandă folosirea unui insecticid sau, dacă timpul este de partea noastră, putem încerca eliminarea lor cu furtunul sau prin stropirea cu alcool diluat şi săpun ras.

Simptome: Pe suprafaţa frunzelor, uneori şi pe tulpină, apar pete uşor circulare de culoare maroniu-gălbuie, având un contur vizibil, care pare umed. Cu timpul, ţesutul din interiorul petelor se necrozează şi cade, lăsând în urmă găuri.
Cauză: În cazul unei umidităţi atmosferice crescute şi în lipsa curenţilor de aer pot apărea diferite boli cauzate de ciuperci. Acestea apar mai ales în cazul plantelor sensibile.
Remediu: Pentru a combate atacul ciupercilor se vor elimina părţile afectate, evitând astfel extinderea bolii. Dacă atacul este grav, se recomandă utilizarea unui produs antifungic, dar şi reglarea umidităţii atmosferice în acea zonă.

Citește și Savoarea verii în livadă

Articol adaptat din revista Casa și grădina    *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: © Ivonne Wierink – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply