Savoarea verii în livadă

0

Savoarea verii în livadă

Savoarea verii în livadă. Este o mare plăcere ca în această perioadă să poţi savura în tihna dimineţilor piersicile, caisele, merele şi celelalte fructe care au crescut şi au dat în pârg sub privirea şi din truda ta. Astfel că acum vei continua tradiţia recoltării şi valorificării fructelor de cais, prun, măr şi a mult aşteptatelor piersici catifelate. Întotdeauna promisiunile făcute cu prietenii se îndeplinesc!

Savoarea verii în livadă – recoltarea

Având pieliţa mult mai subţire decât merele de iarnă, cele de vară sunt mai sensibile la manipulare, de aceea trebuie să acorzi atenţie la recoltare şi depozitare. Trebuie să ştii că merele de vară se recoltează în faza de pârgă, adică cu 7-8 zile înaintea maturităţii depline, când culoarea verde de pe partea umbrită nu a dispărut complet. Astfel se vor păstra mai mult timp.

Citeşte şi Limba mielului: frumoasă, aromată și gustoasă

Piersicile au un ritm de maturare alert şi nu pot fi păstrate mult timp după recoltare, de aceea trebuie culese cu puţin înainte să se coacă!

Decizia recoltării nectarinelor este întotdeauna luată doar după degustarea fructelor, deoarece acestea se colorează intens fără să atingă însă maturitatea de coacere.

Savoarea verii în livadă – munca continuă!

Concomitent cu etapa  procesului de recoltare a fructelor trebuie să continui şi calendarul tratamentelor fitosanitare la plantaţiile tinere pe rod, cu scopul de a păstra un frunziş sănătos, pentru a proteja fructele legate, precum şi pentru a stimula creşterea lăstarilor. Nu uita, acestea se întrerup cu 10-14 zile înainte de recoltarea fructelor ajunse la maturitate în acest sezon!

Citeşte şi Garoafa – vedeta florilor

La seminţoase – măr, păr, gutui – tratamentele cheie sunt cele pentru combaterea rapănului, făinării, focului bacterian şi a insectelor defoliatoare; la prun se combate viespea sâmburelui, viermele prunelor etc; la cais, ciuruirea bacteriană şi boala plumbului; la piersic, deformarea frunzelor, Anarsia; la cireş şi la vişin, moniliozele, afidele, viermele cireşelor.

La măr trebuie să aplici şi câteva tăieri în verde cu efect determinant în păstrarea echilibrului între creşterea şi dezvoltarea pomilor, pe de-o parte, şi obţinerea de producţii constante şi controlate. Perioada optimă este sfârşitul lunii iulie, întrucât la această dată mugurii terminali ai mlădiţelor scurte de măr îşi încetează creşterea. La sfârşitul lunii se poate efectua o tăiere în verde şi la piersicul timpuriu, imediat după recoltarea fructelor, suprimând astfel ramurile care au rodit şi lăstarii firavi.

Citeşte şi Plante de grădină în culori de iarnă

Aceste operaţiuni permit şi îndepărtarea porţiunilor de lemn şi vegetaţie bolnave. Atât resturile vegetale rezultate de la tăieri, cât şi cele provenite din cosirea intervalelor înierbate se pot folosi ca mulci sau la furajarea animalelor, ţinând cont de poluarea acesteia cu pesticide.

La aplicarea fertilizării faziale vei ţine cont de încărcătura cu fructe ce a fost apreciată după căderea fiziologică din luna iunie. Irigarea plantaţiilor pe rod şi udarea celor nou înfiinţate va trebui să fie susţinută în zonele sudice, în special pentru speciile sâmburoase, având în vedere prognoza acestei veri.

Citeşte şi Metode de grădinărit 100% naturale

Articol adaptat din revista Casa şi grădina
Text: Carli Marian
Foto: © famveldman – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply