Ce ferestre alegi? Aluminiu, PVC sau lemn stratificat?

0

ferestreCe ferestre alegi? Aluminiu, PVC sau lemn stratificat? Ce presupune investitia intr-un sistem de tamplarie termoizolanta? Cat de mult ar trebui sa te lasi impresionat de pretul scazut de livrare afisat de unele firme? Cum stii sa alegi intre aluminiu, PVC si lemn stratificat? Intrebarile sunt multe, dar nu-ti pierde din entuziasm.

Inarmeaza-te cu rabdare, bani si retine sfaturile noastre. La peste trei decenii de la descoperirea tehnologiei, noile siteme de ferestre cu geam termopan raman o piesa de rezistenta si cea mai buna legatura intre interiorul casei tale si exteriorul ei.

Citeste si: 5 trucuri care iti incalzesc casa, fara consum de energie

Cel mai greu iti este sa decizi pe ce material sa mizezi pentru ferestre? O dilema in minus! Hotaraste prin eliminare, pe baza catorva date: ramele din PVC sunt mai potrivite pentru spatiile mici, pentru apartamente la bloc, iar aluminiul alege-l daca ai vila, ne sfatuieste Alina Stefan de la K&D Profil.

PVC-ul este mai ieftin, dar daca ti s-a pus pata ca vrei profiluri de un rosu aprins, aluminiul iti permite sa alegi dintr-o paleta mult mai larga de culori, in nuante metalice sau satinate. Cat despre lemnul stratificat, problema se complica, pentru ca este un material care are nevoie de o ingrijire speciala in timp.

Citeste si: Monotonia cromatica, un stil in sine

Daca e sa iți spunem pe șleau: aproape orice tamplarie poate fi realizata din oricare dintre cele trei tipuri de material. Ba chiar exista si varianta mai… sofisticata: combinatii intre aluminiu si lemn sau aluminiu si PVC.

Rezistența – pentru ca, pe masura ce trece timpul, are tendinta de a se durifica, aluminiul, spun specialistii, conduce detasat la categoria „durata de viata a tamplariei termoizolante”. PVC-ul infoliat, desi poate imita cu mare aproximatie lemnul, nu este favoritul furnizorilor atunci cand vine vorba ca ei sa ofere garantii. De asemenea, daca ne gandim la rezistenta la agentii atmosferici, PVC-ul cu imitatie de lemn, din cauza problemelor care apar la expunerea la soare, este considerat mai slab.

Citeste si: Draperii moderne. Idei si sfaturi

Lemnul stratificat este, la fel, un material nerezistent in acest caz, intrucat s-a dovedit foarte sensibil la umiditate si la razele soarelui. PVC-ul primeste calificativele cele mai bune cand vine vorba de izolarea termica, in special profilurile cu cinci-sase camere de izolare. Totusi, tamplaria expusa ploilor si depunerilor de zapada, executata din aluminiu sau PVC, rezista mult mai bine, spre deosebire de cea din lemn stratificat, la care pot sa apara probleme in timp.

Citeste si: Cum te feresti de umezeala in casa

In primul rand, cand este vorba de ferestre sa nu cazi in capcana „pretului pe metru patrat”. Tamplaria termoizolanta pentru ferestre nu este gresie, parchet sau faianta si nu poate fi evaluata astfel. Multe firme calculeaza costurile pentru ferestre din aluminiu la kilogram, dar cel mai sigur este sa ceri sa ti se dea un pret estimativ. Un aparent avantaj initial se va transforma, cel mai probabil, in paguba si costuri ulterioare „ascunse”. O firma serioasa se va oferi sa te consilieze in privinta geometriei si a alcatuirii tamplariei pentru ferestrele tale.

Specialistii estimeaza ca 70% din deficientele semnalate in timp sunt cauzate de erori de montaj. Asa ca, atentie: montajul este la fel de important ca tamplaria in sine si este, de obicei, continut in pret. O fereastra, chiar perfect executata, nu isi atinge performantele daca nu este corespunzator montata. Nu neglija un alt aspect – solicita, odata cu factura fiscala, un certificat de calitate si un altul de garantie pentru executie si montaj.

Citeste si: Jaluzele romane, solutia ideala pentru acasa

Modul de asamblare a pentru ferestre geamului termoizolator este determinant in evaluarea capacitatii de izolare termica a tamplariei. Geamul cu sticla de tip low-e (low emisivity) este o referinta in domeniu. Si calitatea geamului este hotaratoare: pierderea caldurii se face in proportie de 40% prin acesta. Geamul termoizolator cu low-e are pe una din fete o pelicula compusa din straturi microscopice de argint, care face ca foaia de geam sa aiba o izolare termica superioara. Astfel, pierderea de caldura se reduce la 25%.

Text: Oana Monoran

Foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply