Dulap de haine pe balcon?

0

Dulapul tau a devenit neincapator si nu sti unde sa mai depozitezi hainele groase? Si balconul este o solutie, dar numai daca respecti cu strictete cateva reguli si daca vrei sa le gasesti in aceeasi stare si in sezonul urmator.

Evita umiditatea

Umiditatea excesiva are ca efect aparitia unui miros neplacut, urmat de patarea hainelor, ajungandu-se in finala mucegaire.

Evita si lumina

Lumina, in mod deosebit cea solara, provoaca decolorarea şi poate favoriza distrugerea materialelor din poliamida, matase naturală, vascoza, explica prof. univ. dr. ing Valeria Gribincea de la Facultatea de Textile-Pielarie din Iasi.

Depozitarea pe balcon

Hainele pot fi depozitate pe un balcon inchis, insa cu asigurarea unei temperaturi de 10-250C si umiditate 55-75%, ferite de actiunea directa a soarelui, cu respectarea unei distante de cel putin un metru de orice sursa de caldura si 15 cm de la pardoseala, iar spatiul sa fie intunecat, uscat, curat si aerisit, spune dr. ing. Emilia Visileanu de la Institutul National de Cercetare- Dezvoltare pentru Textile si Pielarie.

Intretinerea hainelor

  • Hainele de blana se pastreaza pe umerase din plastic cu capete rotunjite si in huse textile. Cele din stofa se pastreaza in huse textile sau polietilena.
  • Blanurile de sinsila, nurca, vulpe se recomanda a fi pastrate la temperaturi de 4-100 C si umiditate de 50-60%.
  • Pentru a evita intarirea hainelor din piele, acestea se ung cu substante grase pe baza de lanolina, aplicate in strat subtire, iar in ziua urmatoare, se sterg cu o carpa moale.
  • Pentru prevenirea aparitiei moliilor este bine ca macar o data pe parcursul verii hainele sa fie expuse timp de cateva ore la soare.

    Articol publicat in revista Casa si gradina
    Text: Roxana Popescu
    Foto: Ikea

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply