Flori de tei deasupra noastră… Cum îngrijești teii

1

Se spune ca teii sunt copacii pe care nu-i atinge niciodată traznetul. Și aceste vorbe nu sunt doar o legendă. Se pare că teii au un câmp magnetic aparte care îndepărtează, uneori, trăznetul. Se mai spune că-i copacul iubit de Dumnezeu. Dincolo de legende am câteva sfaturi simple și bune pentru îngrijirea teilor, utile celor care au tei în grădini sau în curțile caselor.

Teii sunt printre cei mai frumosi copaci de umbră. Nu cresc repede, dar trăiesc mult, mulții dintre tei depășind ușor 100 de ani.

teii

Teiul este un arbore cu talie înaltă (20-40 m), dreaptă, cilindrică, cu coroană densă. Frunzele sunt mari în formă de inimă, au culoare verde-deschis (la teiul mare), verde-închis (la teiul pucios) şi argintii-păroase (la teiul argintiu). În ţara noastră, teii sunt întâlniţi ca arbori izolaţi, plantaţi în parcuri, grădini şi pe marginea străzilor şi şoselelor, sau grupaţi în arboreturi pure (teişuri) sau în amestec cu stejarul.

Citeste si: Pomi de gradina. Cei mai frumosi

Sunt circa 25 de specii de tei, toți fac flori dar diferențeleconstau în forma frunzelor și în intensitatea parfumului florilor de tei. Cele mai des întâlnite soiuri sunt:

Teiul mare (Tilia platyphyllos) este mai rar în România, este mai pretenţios la căldură şi lumină și creşte la limita dintre câmpie şi deal, pe soluri uşoare şi fertile. Este cel mai mare dintre soiurile de tei și înflorește în luna iunie. Teiul pucios, roşu, pădureţ (Tilia cordata), este cel mai răspândit în ţara noastră, fiind prezent mai ales în judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Prahova, Argeş, Caraş-Severin, Timiş şi Maramureş. Creşte bine în zona de deal, la altitudini de 500-600 metri, în arboreturi pure (teişuri) sau în amestec cu alte specii de foioase. Destul de rar apare în pădurile de câmpie sau de munte. Este mai mic și înfloreşte după în a doua jumătate a lunii iunie. Teiul argintiu, alb (Tilia tomentosa). Aceste specii sunt originare din Europa şi Caucaz. Este pretenţios la căldură, destul de rezistent la secetă, dar evită luncile inundabile. Apare frecvent în pădurile din Dobrogea (la poalele munţilor Măcin), în sudul Moldovei, Muntenia, Oltenia, Banat şi mai puţin în Transilvania. Înfloreşte cel mai tardiv (în luna iulie), la 2-3 săptămâni după teiul mare.

Citeste si: Salcamul, copacul parfumat

Teii se plantează toamna sau primăvara. Este un copac destul de prolific, iar puieții de tei se găsesc în pepiniere. În gradină este bine să-i alegi un loc mai departe de casă, ca să-și poată dezvolta bine rădăcinile și să nu afecteze fundația. În plus coroana bogată face umbră deasă iar ramurile pot afecta, după caz acoperișul casei.

Teiul este un copac cu mare putere de regenerare, iar formarea unei coroane frumoase, mai ales dacă este în curtea casei, dar și buna îngrijire impun tunderea teiului.

Iunie este luna ideală pentru a îndepărta crengile laterale ale teiului dacă vrei să-i formezi un trunchi înalt. Când tăi crengi groase, aplică o tăietură sub creangă și apoi continuați tăietură în partea de sus. În acest fel nu se va scurge seva. Creanga se taie la cel puțin 10 centimetri de trunchi.

Teii pot fi tunși din octombrie și până în martie cu scopul de a forma coroane frumoase. Nu tăia teii când este gre. În rest poți modela coroana copacului după gustul tau. Este bine să rărești coroană teiului pentru a lasă lumina și aerul să pătrundă, mai ales dacă această conține multe crengi uscate. Faceți o tăietură sub creangă după care o continuați în partea de sus.

Citeste si: Salcia din gradina. Ce avantaje iti aduce

Unul din secretele pentru a avea tei frumoși care să trăiască mult este acela de a îndepărta lăstari care apar la baza trunchiului. Nu au nici o șansă de dezvoltare dar secătuiesc de sevă pomul, și nici nu pot fi refolosiți.  Teii sunt copaci care rezistă bine la secetă, dar în verile foarte calde poate fi udat suplimentar, daca este în curtea ta. De regula 10-20 de litri de apa, turnați încet la rădăcină sunt mereu bine primiți.  Teii sunt afectați de omizi, situație în care stropirea lor este necesară. Copacul sănătos poate suporta un an fără tratamente și o piedere masivă a frunzișului, dar anul următor va fi mai slabit și are nevoie de tratamente preventive.

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply