Cum se îngrijesc astilbele: sfaturile expertului

Cum se îngrijesc astilbele: sfaturile expertului

Indiferent că îți dorești o colecție impresionantă în toate culorile curcubeului sau doar un ghiveci ornamental ca punct de atracție pe terasă, trebuie să știi cum se îngrijesc. Astilbele nu sunt plante pretențioase și cresc fără prea multe fasoane dacă le pui în penumbră, într-un sol drenat și ușor acid. Dacă îți fac totuși probleme, caută în ghidul de mai jos cea mai potrivită soluție pentru situația ta.

Cum se îngrijesc astilbele – soluții pentru cele mai frecvente probleme

Simptome: Chiar dacă florile multicolore ne atrag atenţia, pe frunze putem observa pete albicioase-cenuşii care se extind treptat.

Cauză: Fiind o problemă des întâlnită în grădinile noastre, mucegaiul cenuşiu nu iartă nici astilbele. De cele mai multe ori nu distruge planta în întregime, dar o slăbeşte, astfel fiind afectat şi aspectul decorativ.

Soluții: Se tratează prin folosirea fungicidelor imediat ce problema a fost sesizată, pentru ca planta să se recupereze rapid. Utilizarea produselor pentru combatere se face după indicaţiile producătorului.

Citește și Cepșoara, iarba aromată

Simptome: Cu ocazia eliminării buruienilor din jur, observăm la baza plantei frunze pătate circular, alb în interior, maro în exterior.

Cauză: Dacă problema nu este observată în stare incipientă, frunzele vor începe să se încreţească pe margini şi să se ofilească.

Soluții: Şi în acest caz este vorba de atacul unei ciuperci care produce pătarea frunzelor. Foliajul afectat trebuie înlăturat imediat pentru a se evita extinderea bolii, iar folosirea unui fungicid va asigura însănătoşirea întregii plante.

Simptome: Chiar dacă planta este udată în mod regulat, frunzele devin galbene, se încolăcesc şi în final pică.

Cauză: În mod normal, dacă planta are un regim hidric corect, nu ar trebui să prezinte simptomele ofilirii, dar aici poate fi vorba despre o altă boală numită fuzarioză. Aceasta infectează ţesuturile plantei, cauzând o circulaţie proastă a apei.

Soluții: Odată cu infecţia, plantele trebuie eliminate, iar solul dezinfectat. Pentru a preveni fuzarioza, se va evita creşterea umidităţii la nivelul plantelor, respectând spaţiul recomandat pentru distanţa de plantare şi rărirea acestora când se cere.

Citește și Boneta-bunicii

Cum se îngrijesc astilbele – sfaturile expertului

Simptome: Planta pare bolnavă, deşi simptome evidente nu apar.

Cauză: Cu toate acestea, dacă analizăm cu atenţie planta, pe partea inferioară a frunzelor observăm o plasă densă în care trăiesc mulţi acarieni, care cu greu pot fi observaţi cu ochiul liber. Aceştia se hrănesc cu seva plantei, făcând pe suprafaţa frunzelor mici incizii care ulterior se îngălbenesc, devenind pete circulare.

Soluții: Folosind un acaricid sau un pesticid făcut în casă pe bază de săpun vom reuşi să ţinem sub control acest dăunător.

Simptome: Planta se depreciază în mod vizibil şi destul de rapid. 

Cauză: Dacă sistemul hidric nu e vinovat, dacă solul şi expunerea sunt corespunzătoare, problema nu poate fi decât internă. În cazul în care dezgropăm un exemplar de Astilbe, putem observa mici caverne în interiorul rizomului, făcute de larvele gărgăriţei coletului, care se hrănesc cu această porţiune a plantei.

Soluții: Odată compromisă, planta nu mai poate fi salvată, aşa că prevenţia rămâne cea mai bună opţiune. Se va trata solul înainte de plantare cu produse împotriva nematodelor, iar folosirea regulată a unui insecticid va fi de ajuns pentru prevenirea apariţiei dăunătorilor.

Citește și Flori de câmp în grădina rustică

Simptome: Pe perioada de secetă, planta a fost udată corespunzător pentru a nu se usca; cu toate acestea multe exemplare de Astilbe s-au depreciat, par ofilite, iar la atingere sunt moi şi lipicioase. 

Cauză: Cum spuneam mai devreme, astilbele preferă solurile uşor argiloase, cu pH acid, dar de cele mai multe ori acest tip de sol reţine apa, iar dacă drenajul nu este asigurat, planta va muri în scurt timp.

Soluții: Constituirea unui sistem de drenaj potrivit poate salva întregul strat de plante.

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: © elen31 – Fotolia.com.jpg
Distribuie articolul pe: