Cum să te trezești mai ușor dimineața. 5 sfaturi simplu de urmat

0

Se spune că nimic nu poate înlocui un somn bun și odihnitor. Copiii, pentru că sunt în plin proces de dezvoltare, au nevoie de mai multe ore de somn decât adulții, inclusiv în timpul zilei. Adulților le este recomandat un somn de aproximativ 8 ore, pentru a-și reîncărca bateriile și pentru a fi pregătiți psihic și fizic în următoarea zi.

Deși fiecare dintre noi are propriile nevoi și obiceiuri, iar modurile noastre de viață pot fi foarte diferite, uneori cu toții căutăm soluții pentru a ne putea trezi mai ușor dimineața. Fie că dorim să facem câteva schimbări radicale privind modul nostru de viață, sau că ni s-a schimbat programul de lucru, ori că vrem să avem la dispoziție mai mult timp pentru noi sau familie, există câteva metode, pe care dacă le aplicăm, trezitul de dimineață va deveni o plăcere.

Culcă-te înainte de miezul nopții

Specialiștii spun că cea mai potrivită oră pentru a ne pregăti de somn este ora 22:00, organismul nostru fiind programat în mod natural să doarmă între orele 22.00 și 6.00 dimineața, pentru a se odihni corespunzător, și implicit pentru a ușura trezirea de dimineață. De asemenea, se pare că intervalul de somn dintre 22.00 și 24.00 este foarte important și „concentrat”, astfel încât cele două ore de somn pot echivala cu 4 ore de dormit dintr-o perioadă de timp diferită din noapte. 

Dacă te culci pe la această oră, ai la dispoziție suficient timp pentru ca organismul tău să-și încetinească ritmul de activitate, creierul să prelucreze datele primite în ziua respectivă, și ca abilitățile tale cognitive să se îmbunătățească (necesarul de 6-8 ore de somn). Organismul are propriul ceas biologic, pe care dacă-l reglezi culcându-te cât mai aproape de ora aceasta, te vei trezi chiar și fără alarmă, în mod natural, fără să te străduiești.

Fii atent la ceea ce mănânci și bei înainte de culcare

Este recomandat ca ultima masă să fie luată cu cel puțin 2 ore înainte de culcare, pentru a evita solicitarea organismului în procesul digestiv, în timpul somnului, astfel ușurând și trezitul. 

Evită consumul de alcool, băuturile cofeinizate sau energizantele la orele amiezii, deoarece acestea te vor ține treaz până după ora potrivită de somn, îți pot agita și somnul, și astfel îngreunează deșteptarea de dimineață.

Setează-ți alarma cât mai departe de tine

Obișnuim să ne setăm alarma și să așezăm telefonul pe noptieră, undeva unde dimineața vom putea ajunge cu ușurință le el, îl vom opri numaidecât sau îi vom da snooze, și vom adormi la loc pentru câteva minute (de multe ori, așa se întârzie la serviciu). Dacă vrem să ne trezim mai ușor, cel mai bine este să așezăm telefonul pe o măsuță sau dulap la care ajungem doar dacă ne ridicăm din pat – astfel, scad șansele de amânare a soneriei sau a adormirii la loc. 

De asemenea, tipul de sonerie poate juca un rol important, astfel că, trebuie să alegeți una care să vă inspire și să vă îndemne să începeți o nouă zi.

Meditează înainte de a te culca

Dacă meditezi înainte de somn, îți liniștești ritmul cardiac, ceea ce te va ajuta să adormi mai repede. Meditația presupune concentrare asupra respirației, pregătirea corpului pentru starea de somn, și nu în ultimul rând, ne dă prilejul de a ne stabili câteva obiective pentru următoarea zi, inclusiv referitor la modul în care să ne trezim;

De cele mai multe ori, gândurile cu care adormim sunt cele cu care ne trezim a doua zi, așa că ar fi bine să fie cât mai productive. Autosugestiile pot funcționa foarte bine și vor facilita modul în care te vei trezi a doua zi.

Trezitul de dimineață poate fi un proces

Trezirea este într-adevăr o acțiune, însă este util să o privim și ca pe un proces care are nevoie de puțin timp, astfel nu mai trebuie să ne simțim frustrați dacă nu reușim să ne trezim așa cum ne-am propus. Dacă avem obiceiuri care nu se aliniază cu dorința de a ușura deșteptarea, avem nevoie de timp și de răbdare pentru a le ajusta. 

În acest proces, cafeaua pentru birou, ceaiul preferat sau micul dejun gustos, pot fi câteva recompense pe care ni le putem oferi, la orice mică îmbunătățire pe care reușim să o facem în fiecare dimineață.

Pe lângă aspectele practice ale trezitului de dimineață, trebuie să ne amintim de toate lucrurile care ne entuziasmează, de oamenii pe care abia așteptăm să-i revedem, să ne bucurăm de tot ceea ce ne face fericiț și astfel, să transformăm ceva ce a fost o corvoadă, în cea mai mare plăcere. Voi cum faceți să vă treziți mai ușor dimineața?

 

Sursă: Digital workforce

Sursă foto: pexels

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply