Cum poți scăpa de insomnie? – Mergi la culcare senin!

0

Se spune că așa cum îți așterni, așa dormi. Dacă am analiza la propriu această vorbă, am ajunge la concluzia că este foarte adevărată. Contează mult condițiile în care dormi, atmosfera din dormitor, temperatura aerului din cameră, să nu fie zgomote, să nu fie lumină puternică, să stai întins cât mai comod, să ai un decor plăcut și relaxant, și așa mai departe.
Trebuie să știi că este important și patul (orientarea și mărimea acestuia), calitatea saltelei și a produselor care fac parte din anumite categorii de lenjerii de pat bumbac, toate au un efect asupra calității somnului.
Uită de probleme și de gânduri rele, nu le lua cu tine la culcare! Acest sfat este util deoarece doar dacă ești liniștit poți dormi bine. Fiecare om are dreptul la un somn natural, sănătos, și de aceea el trebuie să facă ceva în acest sens, să încerce să renunțe la gândurile negative, dăunătoare, care îi încarcă sufletul.

Surmenajul, stresul și gândurile negative pot cauza tulburări de somn și chiar pot duce frecvent la insomnie. Pentru a nu te trezi în timpul nopții trebuie să nu te gândești la lucruri neplăcute înainte de somn. Gândurile negative îți pot distruge somnul, iar a doua zi vei fi cu siguranță somnoros și obosit, ca și cum nu ai dormit suficient.
Deși pare destul de greu, insomnia se poate vindeca dacă se urmează anumite sfaturi date de specialiști. În primul rând trebuie depistată cauza care produce insomnia. Acest simptom poate fi provocat de o boală sau o afecțiune și pentru a afla diagnosticul corect, trebuie realizat un consult medical, la medicul de familie. Unii oameni au reușit să scape singuri de insomnie, ei și-au analizat viața și au constatat că sunt anumiți factori de stres, care le afectează starea de sănătate.

Dintre aceștia fac parte în general: fumatul, consumul de cafea și alcool în exces, lipsa de mișcare, și altele. Dacă ai impresia că alcoolul este un bun somnifer te înșeli deoarece acesta va produce inițial un efect liniștitor apoi va înrăutăți somnul. În plus alcoolul va crea dependență și treptat vei ajunge să suporți consecințele lui negative asupra organismului.
Mișcarea ajută în dezvoltarea corpului, a echilibrului și posibilităților acestuia, dar și în combaterea insomniei. Dacă ești un om activ, ai parte de vitalitate și poți avea un somn mai bun și mai sănătos. Organismul uman nu are nevoie de o viață sedentară, el are o predispoziție la mișcare, din toate punctele de vedere. Mișcarea este o necesitate a organismului, un mod prin care acesta își menține sănătatea fizică și psihică.

Pentru  a avea un somn de calitate trebuie respectate anumite reguli:

  • Nu te culca foarte târziu.
  • Nu lucra după ora 22, sau până târziu în noapte.
  • Nu mânca mult seara. Cele mai indicate alimente pentru a dormi bine sunt: laptele, bananele, tonul, arahidele, smochinele și cerealele integrale. Alege alimente care conțin triptofan pentru că te ajută să dormi bine.
  • Citește câteva pagini dintr-o carte sau vizionează un film frumos și relaxant înainte de culcare.
  • Renunță să-ți mai faci griji pentru toate problemele pe care le ai, elimină gândurile negre din cap și încearcă să fii liniștit.
  • Fă o mică plimbare la aer curat înainte de a te culca.
  • Gândește-te la ceva frumos pentru a dormi liniștit.
  • Evită cafeaua dacă suferi de insomnie, pentru că are multă cofeină.
  • Nu dormi lângă o persoană care sforăie dacă acest lucru te trezește din somn. În cazul în care tu ești cel care sforăie trebuie să știi că poți suferi de apnee de somn și de aceea trebuie să mergi la un medic pentru a primi un tratament.


Pentru a avea un somn odihnitor trebuie să ai o bună sănătate fizică și mentală. Trebuie să faci totul pentru sănătatea ta, să fii convins că respirația profundă este un adevărat medicament, că alimentele cu efect detoxifiant pentru organism sunt importante (ex. legume, fructe, semințe, cereale, germeni de grâu), că hidratarea ajută în eliminarea substanțelor nocive din organism, a toxinelor care te îmbolnăvesc, trebuie să bei cel puțin 2 litri de apă pe zi.
Insomnia poate deveni o problemă serioasă mai ales când se agravează, când devine cronică și frustrantă. Pentru a trata insomnia se pot folosi nutrienții, suplimentele de vitamine din complexul B, melatonina (ajută ca somnul să fie liniștit), calciul, magneziul, zincul și vitamina C. Ceaiurile din plante medicinale (tei, mușețel) pot încuraja somnul și pot ajuta în tratamentul unei forme ușoare de insomnie.
Mare atenție la tulburările de somn și la insomnia cronică, deoarece acestea pot îmbătrâni prematur organismul și pot duce la dezvoltarea unor boli grave în timp.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply