Cum plachezi, pas cu pas, cu gresie sau faianță

3
taie gresie
Foto: Cristian Covaci
Cristian Covaci, Zalău, jud. Sălaj
Stimată redacție,
Mulțumesc pentru că mi-ați publicat prima scrisoare în nr. 5/2009, pag. 19. Lucrez în domeniul amenajărilor interioare, de aceea pentru cei interesați să-și finiseze singuri locuința explic, pas cu pas, cum se plachează cu gresie și faiață.
Aceștia sunt pașii de umat, dacă vreți să placați podeaua, pervazul sau altă suprafață din casă cu gresie ori faianță:
Verificați dacă suportul este curat, uscat, prezintă aderență bună și este fără fisuri.
Eliminați praful, grăsimea care duce la scăderea aderenței plăcii la suport sau tencuiala care se desprinde.
În cazul unei zone caracterizate prin umiditate ridicată se poate întinde un strat inițial de adeziv cu efect hidroizolant; dacă suprafața nu este plană sau prezintă fisuri va fi necesară o nivelare dar aceasta se efectuează cu 24 de ore înainte.
Amestecați apoi adezivul cu cantitatea de apă indicată până obțineți o pastă omogenă, întindeți adezivul pe suport și uniformizați adezivul cu o drișcă cu dinți.
Aplicați adezivul și pe plăci în cazul în care acestea sunt de format mai mare de 30×30 cm.
Așezați plăcile de gresie sau faianță presându-le cu putere cu mâna sau cu ajutorul ciocanului de cauciuc astfel încât acestea să fie la același nivel. Distanța dintre plăci poate varia, dar aceasta să fie de minimum 2 mm.
După 24 de ore se poate rostui astfel: înainte de chituire obligatoriu curățați rosturile de resturi de adeziv, apoi amestecați chitul cu apă, manual sau cu mixerul electric, până obțineți o pastă omogenă, plastică și fără cocoloașe. Pe aceasta o aplicați cu ajutorul unei driști de cauciuc pe direcția diagonală a rosturilor până se umplu complet acestea. Când chitul începe să se întărească, adică atunci când dispare luciul datorat apei, puteți începe curățarea cu ajutorul unui burete umed. La prima curățare nu trebuie să utilizați multă apă. După ce chitul s-a întărit suficient vă ocupați de curățenia generală.
Suprafața placată cu gresie devine circulabilă numai după aproximativ 24 de ore. Dacă totuși nu există o modaliate de a ocoli altfel zona respectivă, puteți întinde pe bucăți de folie 2-3 scânduri pentru a permite accesul.
Vă doresc tuturor sănătate, putere de muncă și succes în tot ce întreprindeți!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion3 Comments

  1. Pingback: Decoreaza baia cu stickere | Revista Practic idei

  2. Pingback: Soba practica | Revista Practic idei

  3. Pingback: Amenajarea baii | Revista Practic idei

Leave A Reply