Cum îți declari independența față de furnizorul de electricitate

0

generator electricIndependența energetică este din ce în ce mai importantă pentru persoanele care doresc să reducă cheltuielile cu energia electrică și să se bucure de autonomie energetică în propria casă.

Facturile mari, fluctuațiile și penele de curent, precum și disconfortul generat de acestea sunt cele trei probleme cu care majoritatea românilor se confruntă în prezent.

Independența energetică oferă întotdeauna un mare plus de confort. Iată care sunt, de altfel, cele mai folosite metode din prezent prin care tot mai mulți proprietari din România își declară independența față de furnizorul de electricitate:

Generatorul electric

Generatorul electric reprezintă primul pas prin care proprietarii caselor pot reduce dependența locuinței de furnizorul de electricitate. Un generator electric vine la pachet cu câteva avantaje:

  • Penele de curent devin, practic, inexistente, fapt ce crește semnificativ confortul în casă, în special în zilele friguroase sau caniculare, când funcționarea centralei termice sau a aerului condiționat este esențială;
  • Un generator portabil oferă curent electric oriunde ai avea nevoie de el;
  • Este foarte ușor de folosit;
  • Poate fi cumpărat la prețuri mult mai mici decât de obicei, mai ales dacă doritorii vânează și descoperă astfel de oferte la  generator Kipor prin care pot economisi sute de lei;
  • Poate fi luat în vacanțe, pentru a beneficia de energie electrică atunci când proprietarul petrece câteva zile cu rulota, într-un loc retras.

Panourile solare

Panourile solare reprezintă una dintre cele mai simple soluții prin care poți renunța, total sau parțial, la electricitatea clasică. Ai nevoie de panouri solare fotovoltaice, de un invertor și de baterii de stocare ce păstrează excesul de energie din zilele însorite pentru zilele înnorate sau ploioase.

Odată instalate, panourile solare sunt foarte ușor de întreținut și oferă o mare cantitate de energie atunci când vremea este favorabilă.

Energia eoliană

Energia eoliană este asociată deseori cu fermele agricole uriașe, însă există și turbine eoliene concepute special pentru micile gospodării.

Spre exemplu, o turbină eoliană de 10 kilowați poate furniza suficientă energie pentru o întreagă locuință. Structura are o înălțime de aproximativ 30 de metri și o turbină de 7 metri.

Micro-hidroelectricitatea

Dacă locuința este amplasată lângă o apă curgătoare, aceasta poate reprezenta soluția ideală de producere a curentului electric. Energia este produsă de apa care pune în mișcare o turbină aflată la capătul unei țevi.

Unele siteme micro-hidro au fost capabile să producă de 100 de ori mai multă energie electrică decât turbinele eoliene sau panourile solare, în special datorită faptului că funcționează non-stop și nu depind de capriciile vremii.

Există, însă, și câteva inconveniente:

  • Un curs de apă cu un debit mic poate seca în timpul verii;
  • Apa poate îngheța în timpul iernii, iar turbina devine inutilizabilă;
  • „Umflarea” râului în matcă sau inundațiile din anumite regiuni ale țării devin o problemă reală pentru un astfel de sistem.

(P) Articol realizat împreună cu egeneratoare.ro

Foto: shutterstock.com/ER_09

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply