Cum alegi copertina si pergola din gradina

0

Care sunt criteriile care conteaza atunci cand alegi umbrarul, copertina sau pergola pentru gradina? Conteaza spatiul pe care il ai la dispozitie, plantele de care vrei sa te ocupi, sau care deja sunt in gradina, gradul de umbrire pe care il doresti si destinatia unui spatiu exterior acoperit cu un umbrar, o copertina sau o pergola (gradina de vara, spatiu ocazional de relaxare, gradina de flori etc).

PERGOLA
Primele criterii atunci cand alegi pergola pentru gradina ta trebuie sa fie:
Dimensiunile – asigura-te ca incape in spatiul dorit
Materialul – depinde nu doar de aspect, ci si de conditiile climatice si sezon
Bugetul – gandeste-te cat vrei sa cheltuiesti pentru pergola inainte de a te avanta intr-un catalog cu produse ori direct in magazin
Amplasarea – vrei sa fie o anexa a verandei sau iti doresti pergola separata?
Pergola anexata verandei da un aspect primitor intrarii si in plus iti lasa libertatea de a o decora dupa preferinte cu plante cataratoare si ghivece suspendate. De obicei, pergola este construita din lemn, fie ca este vorba despre compozit sau lemn masiv, insa poti opta si pentru pergola metalica. Nu uita sa alegi un design care sa se potriveasca stilului casei si al gradinii si care sa se integreze in peisaj dar nu uita ca mai devreme sau mai tarziu acesta va fi complet acoperit de planta, asa ca detaliile alambicate ale pergolei nu vor mai fi vizibile, asa ca solutiile simple, din materiale rezistente, care sa poata fi reutilizate intr-un alt loc sunt solutiile ideale!
 COPERTINA
Daca spatiul nu-ti permite sa amplasezi pergola in curte, poti sa instalezi o copertina care te va proteja de soare in zilele de vara. Desigur, copertina asigura doar un spatiu restrans la umbra.
Poti alege dintr-o varietate de copertine, retractabile sau portabile, pentru geam sau pentru intrare, in functie de necesitatile tale. O copertina atasata la intrare iti asigura de pilda un loc umbros de relaxare, in timp ce una pliabila poate sa fie de ajutor daca vrei sa ii schimbi des locul sau pentru zilele ploioase cand trebuie sa o strangi. Desigur, si una fixata, dar cu un cadru dintr-un material rezistent precum otelul poate face fata conditiilor meteorologice schimbatoare.
Panza de cort impermeabila si rezistenta la radiatii UV este cea mai buna solutie.
UMBRARE
Acestea pot fi facute din lemn, din metal acoperite cu flori sau plante cataratoare sau din panza. Acestea din urma sunt cele mai durabile si cele mai practice pentru ca pot fi asezate unde este nevoie, se pot strange iarna, pot fi usor schimbate si reprezinta o investitie mica.
Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply